Serek mascarpone domowej roboty. Jest lepszy niż ze sklepu

Fot. Pixabay.com

Najważniejszym składnikiem tiramisu wbrew pozorom nie jest kawa, a serek mascarpone. Jeśli nie mamy go w domu lub co gorsza nie dostaniemy go w sklepie, bez większego problemu możemy go przygotować we własnym domu.

Włoski serek mascarpone jest podstawą wielu kremów i deserów. Nierzadko jest także wykorzystywany jako sos do makaronu lub do niektórych zup. Poniższy przepis udowadnia, że przygotowanie go w domu jest bardzo łatwe.

   

Składniki:

500 ml śmietany kremówki (36 proc. tłuszczu)
łyżka soku z cytryny

   

Sposób przygotowania:

W małym garnuszku gotujemy wodę (2-3 cm wysokości naczynia). Do małej miseczki przekładamy śmietanę i ustawiamy na garnku z wrzątkiem, po czym podgrzewamy, aż woda będzie bardzo gorąca. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy, a następnie czekamy, aż masa zgęstnieje. Po wszystkim odstawiamy śmietankę do ostudzenia.

   

W misce umieszczamy sitko, a na nim czystą ściereczkę. W taki sposób przelewamy masę mascarpone i odstawiamy na godzinę do całkowitego obcieknięcia. Po tym czasie zawijamy brzegi do środka, obciążamy talerzykiem i odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News