Sernik wiedeński

Sernik wiedeński pieczony jest bez kruchego spodu. Dodatek pewnego składnika jest sekretem jego puszystości i wilgotności. Oprócz tego, będzie też niesamowicie smaczny i lekki jak piórko. 

Powierzchnia tego jest lekko przypieczona, co sprawia, że jest obłędny w smaku i w dodatku pięknie prezentuje się na talerzu. Smakuje najlepiej na drugi dzień po upieczeniu, kiedy go schłodzimy w lodówce. Jak zrobić sernik wiedeński, żeby był lekki, puszysty i wilgotny? Okazuje się, że wystarczy dodać pewien składnik.

Sernik wiedeński. Ten składnik sprawi, że będzie przepyszny

Tajemniczym składnikiem jest włoski ser ricotta. W połączeniu z roztopionym masłem sprawi, że sernik będzie miał zupełnie inny wymiar smaku. Po upieczeniu będzie bardzo puszysty, nie opadnie i zostanie wilgotny. Bardzo ważne jest też, by przed przygotowaniem ciasta wyjąć jajka co najmniej na pół godziny oraz roztopić masło i odstawić do przestudzenia. Poznaj przepis na najpyszniejszy sernik wiedeński.

Składniki:

750 g tłustego twarogu
250 g sera ricotta
200 g masła
8 jajek
1 łyżka mąki pszennej tortowej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
200 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3-4 krople aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Tłusty twaróg zmiel w maszynce. Do twarogu dodaj ser ricottę, łyżkę mąki pszennej, skrobi ziemniaczanej, kilka kropel aromatu waniliowego następnie wlej roztopione i przestudzone masło. Zmiksuj całość na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.

Białka oddziel od żółtek, a potem ubij je na sztywną, błyszczącą piankę. Do żółtek dodaj cukier i cukier wanilinowy, następnie zmiksuj na puszystą i jasną masę przypominającą kogel-mogel. Dodaj masę z żółtek do masy serowej i wymieszaj, a na koniec dodawaj stopniowo pianę z białek i zmiksuj przez chwilkę.

Blaszkę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a potem wlej całą masę serową. Piecz przez 1 godzinę i 40 minut w 150 stopniach. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę