triki kuchenne
fot. Pixabay

Nie wszystko w kuchni zawsze idzie po naszej myśli. Niektóre czynności zajmują sporo czasu, a na dodatek są nudne i niekiedy bardzo zawiłe. Nic dziwnego, że wielu z nas pragnie sobie jak najbardziej ułatwić codzienne funkcjonowanie w kuchni i szuka niezawodnych trików ulepszających gotowanie. W internecie znajdziemy dziesiątki porad, ale wiele z nich po prostu nie działa. Dziś mamy dla was siedem sprawdzonych trików z TikToka, które naprawdę pomagają w przyrządzaniu dań. Sprawdźcie!

1. Jak ochronić awokado przed ciemnieniem?

Aby zahamować naturalny proces brązowienia, wystarczy przekrojony owoc posmarować niewielką ilością oliwy.

2. Krojenie pomidorków koktajlowych

Małe pomidorki koktajlowe najczęściej trafiają do sałatek lub na pizzę. Przekrawanie pojedynczych sztuk jest jednak nużące. Czy nie lepiej pokroić je wszystkie naraz? Wystarczy umieścić pomidorki na twardej powierzchni, a potem przycisnąć talerzem. Teraz za jednym zamachem należy przeciąć je wszystkie na połówki.

3. Trik z obieraniem mango

Chcecie dodać mango do drinka lub potrawy? Jego obieranie może czasem sprawiać trudności, szczególnie gdy mamy do czynienia z mocno dojrzałym owocem. Aby przekroić mango bez trudu, wystarczy pokroić go na połówki, po czym usunąć skórkę… brzegiem szklanki.

4. Idealne okrągłe ciasteczka

Każdy chce, aby jego wypieki miały idealne, regularne kształty. Gdy wyjmiemy okrągłe ciasteczka, przeważnie odstawiamy je na kilka minut, aby ciasto odpoczęło lub podrosło. Potem widzimy, że nasze słodkości stały się nieregularne. Kształt ciasteczek można poprawić kolistą foremką, trochę większą od ciastka.

5. Co zrobić, aby lody nie ciekły po palcach?

Początek sezonu na lody już niebawem. Jeżeli sami jemy lody na patyku lub podajemy je najmłodszym, roztopiony deser zazwyczaj ścieka po palcach. Aby temu zapobiec, wystarczy wykorzystać papilotkę do wypieku muffinek. Po nałożeniu jej na patyczek, płynny lód osunie się wprost do niej.

6. Jak usunąć ścięgno z piersi kurczaka

Usuwanie białego ścięgna z piersi kurczaka wiąże się przeważnie z wykrawaniem sporego kawałka mięsa. Nie warto marnować jedzenia – prościej jest umieścić ścięgno między zębami widelca i energicznie pociągnąć.

7. Jak odcedzić makaron, żeby się nie poparzyć?

Odlewanie makaronu to prosta czynność, ale niekiedy można się oparzyć albo co gorsza, upuścić zawartość garnka. Chcąc tego uniknąć, należy najpierw położyć durszlak w garnku, a dopiero potem odlać całą wodę.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę