Smaczna szarlotka bez pieczenia. Szybki przepis

szarlotka bez pieczenia
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Szarlotka to smaczny deser z jabłkami, za którym chyba wszyscy przepadamy. Jednak nie zawsze mamy czas, by przyrządzić ten smakołyk według klasycznego przepisu. W takiej sytuacji na ratunek przychodzą receptury, z którymi można zrobić go bez użycia piekarnika.

REKLAMA

Szarlotka bez pieczenia to wyborny, nieskomplikowany deser. Herbatniki przełożone obłędną masą jabłkową i posmarowane słodkim śmietanowym kremem trafią w gusta wszystkich domowników. Musisz spróbować tej wersji kultowego ciasta.

Szarlotka bez pieczenia to znakomity wynalazek i najlepsze rozwiązanie dla ludzi, którzy nie mają chęci lub czasu, aby piec. Gdy już stworzysz tę owocową słodycz, to na pewno receptura zostanie z Tobą na długo, a szarlotka na herbatnikach wpisze się na Twoją listę ulubionych deserów.

REKLAMA

Szybki przepis na szarlotkę bez pieczenia

Składniki na formę 24 x 26 cm:
45-50 sztuk herbatników
1/2 szklanki wody (szkl. 250 ml)
20 średnich jabłek
1/2 szklanki cukru pudru
2 opakowania galaretki cytrynowej (po 75 g)
2 opakowania śmietan – fixu (po 9 g)
500 ml śmietany 30% lub 36%
150 g gorzkiej, lub mlecznej czekolady

Sposób wykonania:
Obrane jabłka zetrzyj na dużych oczkach tarki, przełóż do sporego garnka, dodaj wodę i gotuj je ok. 10-20 minut (dokładny czas zależy od gatunku owoców) do chwili, aż zmiękną, czasami zamieszaj, a potem zdejmij wszystko z gazu. Do jabłek dodaj galaretki w proszku i zamieszaj. Uzyskaną masę ostudź.

Na dnie blachy wyścielonej pergaminem lub folią aluminiową umieść obok siebie herbatniki. Wyłóż na nie część masy owocowej i równo ją rozprowadź. Na masie ułóż następną warstwę herbatników i rozprowadź na nich pozostałą porcję masy jabłkowej. Na nich umieść ostatnią warstwę ciasteczek.

REKLAMA

W wysokim naczyniu ubij zimną kremówkę, a pod koniec miksowania dodaj fixy i cukier puder. Powstały krem przełóż na herbatniki i dobrze go rozprowadź, a wierzch deseru posyp startą na tarce czekoladą. Szarlotkę włóż do chłodziarki na parę godzin lub na całą noc. Smacznego.

Czytaj też: Chrupiące bułeczki i bajeczne nadzienie. Lepsze od zapiekanek

Udostępnij: