Smażenie jajka sadzonego. Jak najlepiej to robić?

Pexels.com

Jajko sadzone jest jedną z ulubionych potraw Polaków, jaką można przyrządzić przy wykorzystaniu jajek. Receptura jego przygotowania jest prosta, jednak warto znać kilka trików, które pomogą uzyskać pyszne danie.

   

Jednym z największych problemów podczas smażenia jajka sadzonego jest jego przywieranie do patelni. Są jednak dwa triki, które pozwolą uniknąć tej kłopotliwej sytuacji.

Pierwszy z nich dotyczy mąki. Wysypujemy ją na patelnię i gdy się zarumieni, można zacząć smażyć jajka. Choć sposób ten może się wydawać niecodzienny, daje niesamowity efekt.

   

Poza masłem lub olejem, które najczęściej wykorzystujemy do smażenia jajka sadzonego, warto także sięgnąć po śmietankę. Dzięki niej jajko nie będzie przywierać do patelni, a ponadto zyska znakomity smak.

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę