Spaghetti bolognese jest jednym z chętniej przygotowywanych dań włoskiej kuchni przez Polaków. Poniższy przepis na wersję zapiekaną w sosie pomidorowym jest jedną z ciekawszych form jego podania.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
1 i 1/2 szklanki (300 g) sosu pomidorowego
2 ząbki czosnku, posiekane
300 g mielonej cielęciny (np. łopatki cielęcej, lub mielonej wołowiny, ewentualnie mieszanki mięs)
1 szklanka listków bazylii
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
80 g tartego sera (np. cheddar)
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 puszki (200 g) pomidorów pelati
2 łyżki sera mascarpone
200 g razowego makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na patelnie rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy przez kilka minut, potem dodajemy czosnek, mięso i smażymy z każdej strony. Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, sosem Worcester i suszonym oregano. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Potem dodajemy sos pomidorowy, pomidory z puszki, posiekaną bazylię i gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodajemy serek mascarpone.
W tym samym czasie gotujemy makaron al dente. Potem go odcedzamy, mieszamy z przyprawami w garnku i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy serek i wstawiamy bez pokrywki do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut.