Szampańskie ciasto z brzoskwiniami – przepis. Goście będą zachwyceni

Szampańskie ciasto z brzoskwiniami
fot. screen Youtube / Orchideli

Jaki deser idealnie sprawdzi się na Sylwestra i Nowy Rok? Oczywiście ciasto szampańskie z brzoskwiniami. Przepis na ten rarytas nie jest skomplikowany, o czym przekonasz się za chwilę. Deser świetnie sprawdzi się też na inne przyjęcia. Każdy bez wątpienia skusi się na porcję biszkoptu z kremem i owocami. Koniecznie zrób to ciasto i zaserwuj je swoim bliskim.

REKLAMA

Ciasto szampańskie składa się biszkoptu, słodkiej masy na bazie jogurtu greckiego i wina musującego oraz brzoskwiń z puszki zatopionych w galaretce. To zestaw idealny – delikatnie kwaskowaty krem normuje słodycz biszkoptu i owoców. Deser możesz stworzyć także w odsłonie bez dodatku trunku – wystarczy, że zamiast szampana dodasz do kremu oranżadę lub napój bezalkoholowy. Będzie równie smacznie.

Przepis na szampańskie ciasto z brzoskwiniami

Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:
Biszkopt
1 i 1/4 szklanki mąki (180 g)
2/3 szklanki cukru (150 g)
5 dużych jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
5 łyżek oleju (50 g)
szczypta soli (3 g)

Wykonanie:
Dno formy wyłóż pergaminem. Piekarnik rozgrzej do temp. 160°C (grzanie: góra i dół, bez termoobiegu). Jajka przenieś do misy robota, dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez kwadrans (po 5 min miksowania, gdy z jajek powstanie piana, wsyp sól). Wtedy do osobnego naczynia dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, wymieszaj je ze sobą i razem przesiej.

Po ubiciu jajek odłóż mikser i dodawaj suche produkty – po 2-3 łyżki i po każdym dodaniu starannie mieszaj. Na koniec dodaj olej i znów mieszaj. Masę na biszkopt przelej do formy, wygładź i piecz przez 35-40 minut, od razu wyciągnij z urządzenia. Biszkopt ostudź na przez 15 minut, a potem wyjmij go z formy i poczekaj, aż zupełnie ostygnie.

REKLAMA

Poncz do biszkoptu
Składniki:
sok z połowy cytryny
2 płaskie łyżeczki cukru
1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody

Wykonanie:
Wszystkie produkty wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Krem szampańsko-brzoskwiniowy
Składniki:
300 g jogurtu naturalnego greckiego
6 łyżeczek żelatyny (30 g)
6 szt. połówek z brzoskwiń
cukier wanilinowy
5 łyżek cukru (50 g)
500 g śmietanki 30%
300 ml wina musującego

Wykonanie:
Brzoskwinie zmiksuj na gładką masę. Żelatynę zalej zimną wodą – płyn powinien ją przykryć i najlepiej, gdy będzie go 1/2 cm ponad miarę. Odłóż na 10 minut do napęcznienia.

Potem włóż ją na moment do kuchenki mikrofalowej i rozpuść. Do tej masy trzeba użyć ciepłej żelatyny, wówczas nie zetnie się prędko w kremie.

Połowę roztopionej żelatyny wlej do purée z brzoskwiń i starannie wymieszaj.

REKLAMA

W osobnej misce połącz jogurt grecki z cukrem waniliowym i cukrem, wszystko wymieszaj, do czasu aż słodycz się rozpuści. Stopniowo dodawaj wino i całość dokładnie mieszaj. Na koniec przełóż resztę żelatyny i mieszaj krem, a potem go odłóż.

W czystym naczyniu ubijaj na sztywno pół litra zimnej śmietanki. Potem dodawaj po kilka łyżek do wcześniej przyrządzonej masy. 1/2 kremu rozsmaruj na wcześniej naponczowanym blacie biszkoptowym, wygładź i wylej część masy brzoskwiniowej. Weź łyżkę i mieszaj delikatnie obie warstwy, przykryj drugim biszkoptem i dalej działaj podobnie jak wcześniej. Gotowy deser włóż na moment do chłodziarki.

Galaretka
Składniki:
pół litra wrzątku (2 szklanki)
2 puszki pokrojonych brzoskwiń (bez 6 sztuk, które zużyto na mus)
1 galaretka brzoskwiniowa

Wykonanie:
Galaretkę rozpuść w ukropie i odstaw do stężenia. Owoce z puszki umieszczaj na powierzchni deseru i wszystko polej zastygającą galaretką. Placek włóż do chłodziarki, najlepiej na całą noc. Smacznego.

REKLAMA

Polecamy też przepis na sylwestrowe ciasto Sympatia.