Szukasz pomysłu na obiad? Krokiety z tym farszem będą najlepszą opcją

krokiety
fot. screen Youtube / Smakowite Dania

Krokiety to smakowite danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Dziś polecamy recepturę na zawiniątka, które w swoim wnętrzu skrywają przepyszne warzywa. Przysmak na pewno zdobędzie uznanie wśród wszystkich domowników.

REKLAMA

Niezawodny przepis na krokiety

Najczęściej krokiety przygotowujemy z farszem mięsnym bądź takim, który bazuje na grzybach i kapuście. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten specjał wypełnić zdrowymi warzywami. Z pewnością taka wersja krokietów pozytywnie zaskoczy bliskich. Oto przepis na wyborne krokiety z nadzieniem warzywnym.

Ciasto naleśnikowe:
250 ml wody gazowanej
500 g mąki
5 g soli
jajko
250 ml mleka

REKLAMA

Farsz:
2 pomidory
trochę groszku i kukurydzy z puszki
400 g pieczarek
cebula
cukinia
kilka różyczek brokułów
4 ząbki czosnku
papryka
marchewka

Dodatki:
bułka tarta
2 jajka
olej

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Najpierw składniki na ciasto połącz ze sobą w misce. Gdy otrzymasz jednolitą i dosyć płynną masę bez grudek, zacznij smażyć z niej cienkie naleśniki. Ugotuj brokuły i marchewkę w osolonej wodzie. Oczyść pieczarki, pokrój je w drobną kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do nich rozdrobnioną cebulę oraz czosnek. Pieczarki wzbogać o podgotowane i rozdrobnione brokuły i marchewkę. Smaż warzywa kilka minut, po chwili dodaj pokrojonego pomidora, paprykę, a także groszek i kukurydzę z puszki. Wszystko duś pod przykrywką kilka minut, a na końcu dopraw przyprawami. Na środku każdego naleśnika umieść farsz i zawijaj krokiety. Potem obtaczaj je w jajku, bułce tartej i układaj na patelni – smaż je na rozgrzanym oleju. Gdy krokiety przyrumienią się z obydwu stron, to znaczy, że są już gotowe. Smacznego.

Podziel się: