REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTa rolada to mistrzostwo świata. Tak pyszna, że robię ją co tydzień

Ta rolada to mistrzostwo świata. Tak pyszna, że robię ją co tydzień

Ta rolada to mistrzostwo świata
fot. screen Youtube / Gözde Yemek Tarifleri

Ta rolada to mistrzostwo świata. Tak pyszna, że moja rodzina chce jeść ją w każdym tygodniu choć raz. Błyskawiczna w wykonaniu i prosta. Przepis.

REKLAMA

Szybki i przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny? Dobrze trafiłeś, bo z tym przepisem każdy domownik będzie zadowolony i najedzony jak trzeba. Rolada z sera i ziemniaków, przełożona farszem mięsnym w sosie pomidorowym i papryką. To jest smak nie do opisania. Przepis znajduje się poniżej.

Ta rolada to mistrzostwo świata. Tak pyszna, że robię ją co tydzień

Ta rolada to mistrzostwo świata
fot. screen Youtube / Gözde Yemek Tarifleri

Składniki:
» 3 duże ziemniaki
» 300 g sera cheddar
» 2 łyżki oleju
» sól
Farsz:
» 500 g mielonej wołowiny
» 2 łyżki oleju
» 1 cebula
» 3 zielone papryki
» 1 czerwona papryka
» 3 ząbki czosnku
» 2 łyżki sosu pomidorowego (passaty)
» 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
» słodka papryka, pieprz, kminek, tymianek i sól

Przygotowanie:
Ser cheddar zetrzyj na tarce, a następnie wysyp na blaszce, na papierze do pieczenia. Ziemniaki obierz, a potem pokrój w okrągłe plastry – nie za grube i nie za cienkie, ale żeby były elastyczne. Układaj je równo od razu na blaszce z serem. Posmaruj ziemniaki olejem, następnie piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

REKLAMA

Mielone mięso podsmaż na patelni z tłuszczem, następnie dodaj posiekaną cebulę, papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj, a potem dopraw słodką papryką, pieprzem, kminkiem, tymiankiem oraz solą. Smaż około 15-20 minut i mieszaj.

Gotowy farsz przełóż od razu na ziemniaki podpieczone w piekarniku, a potem wyrównaj. Posyp wierzch mięsa serem, a następnie zwiń całość w roladę. Posyp ją serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut. Smacznego!

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA