Ewa Wachowicz i gołąbki
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / Tuesday Bingo

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na gołąbki w bezmięsnej odsłonie. Ziemniaczany farsz z dodatkiem majeranku i podsmażonej na maśle cebuli jest pyszny i wyjątkowo aromatyczny. Takie gołąbki sprawdzą się idealnie na obiad.

Na naszej stronie znajdziecie mnóstwo przepisów Ewy Wachowicz na znakomite zupy, dania główne i desery. Jakiś czas temu Wachowicz zdradziła swoją recepturę na gołąbki z ziemniaczanym farszem. Jesteście ciekawi, jak smakuje ten wariant uwielbianej potrawy?

Gołąbki będą się piekły w piekarniku. Na wierzchu umieszczamy zewnętrzne liście kapusty, aby nic się nie przypaliło. Do zawiniątek podajemy sos grzybowy lub pomidorowy.

Przepis Ewy Wachowicz na gołąbki z ziemniaczanym farszem

Składniki:
1 kg ziemniaków
główka kapusty włoskiej
szklanka bulionu warzywnego
cebula
2 jajka
pieprz, sól
łyżka majeranku
6 łyżek mąki pszennej
masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy i rozdrabniamy na dużych oczkach tarki, odstawiamy, aby puściły wodę. W międzyczasie przekrawamy cebulę i ścieramy ją na tarce. Z kartofli odlewamy płyn, dodajemy do nich jajka, mąkę, cebulę, sól, pieprz i majeranek, wszystko dobrze mieszamy.

Sparzamy liście kapusty – tutaj wyjaśniamy, jak błyskawicznie sparzyć liście w kuchence mikrofalowej. Na każdym liściu umieszczamy 1-2 łyżki nadzienia i delikatnie zawijamy, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy zewnętrzne liście kapusty, a na nie kładziemy gołąbki, zalewamy je bulionem, przykrywamy resztą liści i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40-50 minut. Upieczone gołąbki podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym. Smacznego.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę