Takiej drożdżówki jeszcze nie jadłeś. Pulchna, mięciutka, z pysznym nadzieniem

Takiej drożdżówki
fot. screen YouTube / Orchideli

Takiej drożdżówki jeszcze nie jadłeś. Pulchna, mięciutka i z nadzieniem serowym w środku. Poznaj przepis i koniecznie przygotuj to ciasto, a nie pożałujesz. Twoi bliscy i znajomi będą błagać o dokładki!

Drożdżówka z przepisu youtuberki Orchideli to coś, co rozpływa się w ustach. Idealnie dobrane i wymierzone składniki, smak i konsystencja wypieczonego ciasta jest nie do opisania. W dodatku przepis jak i wykonanie drożdżówki jest proste i co najważniejsze przyjemne. Przepis znajduje się poniżej.

REKLAMA

Takiej drożdżówki jeszcze nie jadłeś. Przepis jest niesamowity

Składniki: (blaszka 22-24 cm)
» 150 ml ciepłego mleka
» 100 g roztopionego masła
» 3 jajka
» 4 łyżki cukru
» 1/3 łyżeczki soli
» 550 g mąki typ 450-550
» 1 opakowanie suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
Nadzienie serowe:
» 500 g sera białego tłustego
» 1 żółtko
» 2 łyżki cukru
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
» 50 g rodzynek

REKLAMA

Przygotowanie:
Rodzynki zalej wrzątkiem na 3 godziny przed przygotowywaniem ciasta. Roztop masło, a następnie przełóż do miseczki by lekko przestygło. Jeśli używasz drożdży świeżych to najpierw zrób zaczyn: do słoika wrzuć drożdże, dodaj cukier, wlej trochę ciepłego mleka, a następnie dodaj 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do większej miski wlej ciepłe mleko, a potem dodaj masło, jajka, cukier i sól. Mieszaj trzepaczką przez 3 minuty, dodaj mąkę i suche drożdże lub wyrobiony wcześniej rozczyn, następnie wyrabiaj ciasto przez około 20 minut mikserem na średnich obrotach lub ręcznie. Gotowe ciasto przełóż do naczynia, przykryj na 1,5h w ciepłym miejscu.

Nadzienie serowe: ser biały, żółtko, cukier, wanilinowy umieść w misce, a następnie zblenduj blenderem na gładką masę. Blaszkę dokładnie wysmaruj masłem. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat kuchenny osypany mąką i krótko zagnieć, a potem podziel na 12 części.
Każdy z nich uformuj na okrągły kształt, a następnie każdą po kolei rozciągaj na płaski placek, możesz ewentualnie rozwałkować ciasto. Na środku każdego placka wyłóż łyżkę nadzienia serowego a potem sklej tak, jak pierogi, jedynie pamiętaj o zostawieniu niesklejonego ciasta 2-3 cm.
Układaj w tortownicy, aż do momentu, gdy zużyjesz całe nadzienie i ciasto. Całość musi utworzyć rozetkę.

REKLAMA

Gotowe ciasto odstaw jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 165 st. C z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem, a następnie posyp namoczonymi wcześniej rodzynkami.

Podziel się: