Tarta czekoladowa – tak pyszna, że rozpływa się w ustach! Przepis

tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa to deser, który spodoba się szczególnie osobom uwielbiającym mocno czekoladowe wypieki. Poznaj najlepszy przepis!

   

Tarta to ciasto z kruchym spodem i pyszną, gęstą masą czekoladową, którą ozdabiają owoce. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, do świeżo zaparzonej kawy po obiedzie. Przedstawiamy klasyczną i najprostszą recepturę na ten niesamowicie pyszny deser.

Tarta czekoladowa – przepis

tarta czekoladowa

Składniki na spód:

» 180 g mąki
» 50 g kakao
» 80 g cukru pudru
» mała szczypta soli
» 100 g masła (zimnego)
» 1 małe jajko

   

Składniki na masę czekoladową:

» 200 g czekolady gorzkiej
» 50 g czekolady mlecznej
» 150 ml śmietanki kremówki 30%
» 3 łyżki cukru
» 50 g masła
» 50 g jogurtu (w razie potrzeby)

Przygotowanie:

Do miski dodaj kolejno: mąkę, kakao, cukier puder oraz sól, a następnie wymieszaj. Masło pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do miski. Wyłóż wszystko na stolnicę i siekaj nożem, aby uzyskać konsystencję drobnej kruszonki. Dodaj jajko oraz całość zagnieć na jednolite ciasto, a potem włóż do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Placek musi być większy niż średnica blaszki – 22 cm. Usuń jedną część papieru i włóż do formy, zdejmij drugi papier do pieczenia, a następnie dokładnie i równomiernie wyłóż ciastem boki foremki. Na koniec porób dziurki widelcem na kruchym spodzie, następnie przykryj folią aluminiową i wsyp ziarna fasoli, by ciasto zbyt nie urosło. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 20 minut, a po tym czasie zdejmij folię z fasolą i piecz jeszcze przez 10 minut.

   

Przygotuj ganache – czekoladę gorzką i mleczną rozdrobnij na kawałki. Do garnka wlej śmietankę, następnie wsyp cukier i zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj kawałki czekolady, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli masa Ci się zwarzy, dodawaj po łyżce jogurtu naturalnego i mieszaj, aż do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Wylej ganache czekoladowe na ostudzony kruchy spód, a potem odstaw, aż masa stężeje. Możesz włożyć też do lodówki, ale przed podaniem odczekaj chwilę, aby spód nie był zbyt twardy. Udekoruj tartę owocami lub posyp cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News