Te warzywa nie zepsują smaku smoothie. Możesz je śmiało dodać

smoothie

REKLAMA

W okresie zimowym, warto szczególnie wesprzeć swoją odporność. Doskonale na ten czas sprawdzą się owocowo-warzywne koktajle. Jednak niektóre warzywa mogą popsuć smak napojów. Zatem jakie jarzyny nadają się do smoothie? Oto kilka pewniaków.

Cukinia
Może być znakomitym dodatkiem do koktajli. Ma łagodny smak, i jest prawie niewyczuwalna w napoju. Duża zawartość wody sprawi, że warzywo dodatkowo rozcieńczy mus. Cukinia ma niewiele kalorii, poza tym jest źródłem witaminy C, A i B6.

REKLAMA

Bataty
Bataty nadają się do smoothie, ale tylko w formie ugotowanej. Te słodkie i obfitujące w skrobię warzywa wzbogacą napój i przyjemnie go zagęszczą. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością – na pół litra koktajlu wystarczy pół szklanki batatów. Naturalnie słodkie warzywa mogą dobrze łączyć się z kwaśnymi owocami, np. pomarańczą. Trafnie komponują się też z kurkumą, imbirem lub cynamonem.

Kalafior
Wprawdzie kalafior może wydawać się dość nietypowym dodatkiem, ale w rzeczywistości znakomicie łączy się z innymi składnikami smoothie, zarówno ten świeży, jak i mrożony. Jednak mrożony kalafior wymaga dodania większej ilości słodkich owoców, np. bananów, gruszek lub truskawek. Warzywo jest bardzo zdrowe i może regulować stężenie cukru we krwi.

REKLAMA

Młody szpinak
Jest bazą wielu koktajli owocowo-warzywnych. Młody szpinak jest niezwykle delikatny i świetnie komponuje się z innymi składnikami. Chociaż napój może przybrać soczystą zieloną barwę, to w żadnym razie nie popsuje to jego smaku. Wprost przeciwnie – dzięki właściwościom zdrowotnym szpinaku poprawi się jakość smoothie. Zawiera beta-karoten, przeciwutleniacze, magnez, żelazo, luteinę, witaminę K i A oraz kwas foliowy.

Marchewka
Marchewka jest ciekawym dodatkiem do koktajli i cechuje się słodko-ziemistym smakiem. Świetnie łączy się z morelami, brzoskwiniami oraz mlekiem kokosowym albo jogurtem. Smak marchewki balansuje inne słodsze składniki, a jej konsystencja nadaje smoothie przyjemną teksturę. Poza tym, marchewka podobnie jak bataty jest znakomitym źródłem beta-karotenu, a także witaminy C, które zbawiennie wpływają na stan skóry, paznokci i włosów.

Podziel się: