W naszych ogrodach najczęściej sadzimy ogórki, pomidory i paprykę. Dają w miarę dobry plon i mało z nimi zachodu. Nadają się na przetwory, do sałatek i wielu innych potraw. Do tego są pyszne i zdrowe. Aby tegoroczne zbiory były naprawdę przebogate, warto podarować krzaczkom nawóz. Nie mamy na myśli gotowego specyfiku ze sklepu, tylko swojski naturalny wyrób, który jest w stanie zrobić każdy ze składników z kuchni.
Odżywczy nawóz składa się z płatków owsianych i cukru. One podbudują młode rośliny lepiej niż cokolwiek. Owies zaopatrzy ziemię w fosfor, azot, magnez i żelazo. Dodatkowo polepszy jej strukturę. Natomiast cukier stanowi niezbędny zasób energii. Prawie każdy ma te dwa produkty w kuchni, więc nie będzie trzeba nawet ruszać się do sklepu.
Gdy ogórki, papryka i pomidory wypiją taką bogatą odżywkę, od razu wystrzelą i będą prężniej się rozwijać. Możesz zatem spodziewać się wcześniejszych plonów. Sadzonki lepiej się ukorzenią i będą mniej podatne na stres spowodowany np. niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi.
Jak zrobić odżywkę?
Cukier (niepełna łyżeczka) i płatki owsiane (łyżka zmiażdżonych) wymieszaj z letnią wodą (300 ml) i odstaw na 48 godzin. Późnej mieszankę rozrzedź dodatkowymi 3 litrami wody i to wszystko. Podlewaj rośliny co 2 tygodnie na gruncie.