To ciasto z malinami króluje w moim domu jesienią. Po prostu palce lizać!

ciasto malinowa chmurka
fot. screen Youtube / Becia gotuje

Ciasto na biszkopcie uświetni każdy jubileusz czy inną uroczystość. Chociaż nad tym deserem trzeba się trochę napracować, to efekt jest czarujący. To niesamowite ciacho z nutą malin postanowiłam przygotować dwa tygodnie temu, gdy znajomi zapowiedzieli się z wizytą. Gdy podałam je na stół, wszyscy byli pod wrażeniem i od razu zaproponowałam im drugą porcję. Koniec końców po cieście nie został ani okruszek. Szkoda, że przygotowałam tylko jedną blaszkę. Póki świeże maliny można jeszcze kupić w sklepach, to mam zamiar upiec ten specjał na niedzielę. Ty też musisz się skusić.

REKLAMA

Ciasto malinowa chmurka to marzenie każdego łasucha

Zanim maliny znikną ze straganów i sklepowych półek, zaopatrz się w solidną porcję tych owoców i przyrządź obłędne ciasto. To uczta dla podniebienia.

Przepis na eleganckie ciasto Malinowa chmurka

Składniki:
około 150 g malin
upieczony domowy biszkopt
czarna herbata (poncz)
50 g dżemu malinowego
2 opakowania galaretki malinowego
800 ml wrzątku na galaretki
2 łyżki żelatyny
50 ml wody do żelatyny
10 g cukru wanilinowego
400 g gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżeczki cukru pudru
250 ml śmietany 30%
wiórki z czekolady do ozdoby

REKLAMA

Przygotowanie:
Upiecz i ostudź biszkopt (np. według tej receptury). Przekrój go na dwa blaty. Z części, która ma znaleźć na szczycie deseru, odetnij sam wierzch. Dzięki temu prościej rozprowadzisz masę.

Blat, który ma iść na dno umieść powtórnie w wyścielonej papierem pergaminowym formie. Ponczuj go herbatą. Galaretki rozpuść we wrzątku, ostudź, a potem przełóż do niej mrożone maliny. Zastygającą galaretkę wylej na spód biszkoptu. Włóż do chłodziarki, by dobrze zastygł.

W miseczce połącz żelatynę z wodą, krótko namaczaj, a gdy nasiąknie, podgrzewaj do momentu, aż się roztopi. Dodaj 1 łyżkę jogurtu i zamieszaj. Do zahartowanej żelatyny dodaj pozostałą porcję nabiału, cukier wanilinowy i dżem.

REKLAMA

Aksamitny krem rozsmaruj na cieście i umieść kolejny blat – jego także nasącz herbatą. Znów schłódź w lodówce – ale na całą noc. Wierzch deseru posmaruj śmietaną ubitą z cukrem pudrem, a na końcu oprósz kawałeczkami czekolady.

Jak serwować ciasto malinowa chmurka?

Deser najsmaczniejszy jest po schłodzeniu. Zanim go pokroisz, sprawdź, czy każda warstwa odpowiednio stężała. W gorące dni krem ze śmietany możesz wymieszać z niewielką ilością żelatyny (1 łyżeczkę rozpuść w 40 ml wody).

Czytaj też: Biszkopt z tego przepisu jest puszysty i nigdy nie opada. Kluczowa jest 1 czynność



Podziel się: