To ciasto z malinami króluje w moim domu jesienią. Po prostu palce lizać!
Ciasto na biszkopcie uświetni każdy jubileusz czy inną uroczystość. Chociaż nad tym deserem trzeba się trochę napracować, to efekt jest czarujący. To niesamowite ciacho z nutą malin postanowiłam przygotować dwa tygodnie temu, gdy znajomi zapowiedzieli się z wizytą. Gdy podałam je na stół, wszyscy byli pod wrażeniem i od razu zaproponowałam im drugą porcję. Koniec końców po cieście nie został ani okruszek. Szkoda, że przygotowałam tylko jedną blaszkę. Póki świeże maliny można jeszcze kupić w sklepach, to mam zamiar upiec ten specjał na niedzielę. Ty też musisz się skusić.
REKLAMA
Ciasto malinowa chmurka to marzenie każdego łasucha
Zanim maliny znikną ze straganów i sklepowych półek, zaopatrz się w solidną porcję tych owoców i przyrządź obłędne ciasto. To uczta dla podniebienia.
Przepis na eleganckie ciasto Malinowa chmurka
Składniki:
około 150 g malin
upieczony domowy biszkopt
czarna herbata (poncz)
50 g dżemu malinowego
2 opakowania galaretki malinowego
800 ml wrzątku na galaretki
2 łyżki żelatyny
50 ml wody do żelatyny
10 g cukru wanilinowego
400 g gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżeczki cukru pudru
250 ml śmietany 30%
wiórki z czekolady do ozdoby
REKLAMA
Przygotowanie:
Upiecz i ostudź biszkopt (np. według tej receptury). Przekrój go na dwa blaty. Z części, która ma znaleźć na szczycie deseru, odetnij sam wierzch. Dzięki temu prościej rozprowadzisz masę.
Blat, który ma iść na dno umieść powtórnie w wyścielonej papierem pergaminowym formie. Ponczuj go herbatą. Galaretki rozpuść we wrzątku, ostudź, a potem przełóż do niej mrożone maliny. Zastygającą galaretkę wylej na spód biszkoptu. Włóż do chłodziarki, by dobrze zastygł.
W miseczce połącz żelatynę z wodą, krótko namaczaj, a gdy nasiąknie, podgrzewaj do momentu, aż się roztopi. Dodaj 1 łyżkę jogurtu i zamieszaj. Do zahartowanej żelatyny dodaj pozostałą porcję nabiału, cukier wanilinowy i dżem.
REKLAMA
Aksamitny krem rozsmaruj na cieście i umieść kolejny blat – jego także nasącz herbatą. Znów schłódź w lodówce – ale na całą noc. Wierzch deseru posmaruj śmietaną ubitą z cukrem pudrem, a na końcu oprósz kawałeczkami czekolady.
Jak serwować ciasto malinowa chmurka?
Deser najsmaczniejszy jest po schłodzeniu. Zanim go pokroisz, sprawdź, czy każda warstwa odpowiednio stężała. W gorące dni krem ze śmietany możesz wymieszać z niewielką ilością żelatyny (1 łyżeczkę rozpuść w 40 ml wody).
Czytaj też: Biszkopt z tego przepisu jest puszysty i nigdy nie opada. Kluczowa jest 1 czynność