Tradycyjna rolada śląska – prosty przepis. Przygotuj na obiad

Rolada śląska
fot. screen Youtube / Paweł Skiba

Rolada śląska to przysmak uwielbiany przez wszystkich mięsożerców. Upieczone, kruche mięso wołowe z boczkiem, kiszonym ogórkiem i przyprawami świetnie łączy się z kluskami śląskimi. Oczywiście obowiązkowym dodatkiem do dania jest czerwona (modra) kapusta. Sprawdź, jak przyrządzić śląskie rolady mięsne, które zachwycą Twoich bliskich.

REKLAMA

Rolada pojawia się na niemal na każdej śląskiej uroczystości. Specjał ten składa się z kawałka wołowiny, w którym umieszcza się plasterek boczku i trochę ogórka kiszonego. Wszystko potem dusi się w aromatycznym sosie.

Aby zrobić roladki wołowe, nie musisz mieć specjalnych zdolności kulinarnych. To prosta i wprost genialna potrawa, która sprawi, że obiad zniknie ze stołu w minutę.

REKLAMA

Rolada śląska – przepis

Składniki:
kiełbasa śląska
6 plastrów boczku wędzonego
6 plastrów wołowiny
sproszkowana czerwona papryka
duży ogórek kiszony
6 łyżek musztardy stołowej
3 cebule
margaryna do smażenia
pieprz, sól
nić do wiązania rolad

Przygotowanie:
Najpierw rozbijamy mięso na większe, cienkie kawałki, oprósz pieprzem, solą, a potem posmaruj musztardą. Ogórka kiszonego i kiełbasę śląską posiekaj na 6 kawałków równej wielkości, drobno pokrój cebulę. Na każdej części wołowiny umieść plasterek boczku, trochę kiełbasy i ogórka. Potem posyp cebulą i zawiń w rolady. Każdą z nich owiń nitką, aby nie rozsypała się w trakcie smażenia i pieczenia.

REKLAMA

W większym garnku z grubym dnem roztop margarynę i umieść tam mięso. Posyp sproszkowaną papryką, cebulą i smaż 2-3 minuty, później przykręć ogień, dodaj trochę wody i duś pod przykrywką ok. 2 godziny. Co pewien czas kontroluj ilość płynu w garnku i w razie potrzeby dolej odrobinę wody. Gdy rolady się ugotują, ściągnij z nich nitki.

Sos do rolad przyrządzisz z płynu z gotującego się mięsa. Wystarczy, że dodasz do niego odrobinę śmietany i wszystko zagęścisz mąką. Smacznego.

Podziel się: