REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaUsmaż placki tatarskie. Nie ma osoby, której by nie smakowały

Usmaż placki tatarskie. Nie ma osoby, której by nie smakowały

smażone placki
fot. screen Youtube / Cesminaz

Placki to świetny pomysł na szybką i wyśmienitą przekąskę. One z reguły są proste w przygotowaniu i można je zrobić na setki sposobów. Bazą placków mogą być owoce, warzywa, ser czy kasza. Rekordy popularności biją placki ziemniaczane. Dziś polecamy przepis na coś ciekawszego i jeszcze smakowitszego – placki serowe z sosem tatarskim. Są sycące i odżywcze, więc sprawdzą się doskonale na obiad. Cała rodzina będzie pod wrażeniem ich wyglądu i smaku.

REKLAMA

Dzięki tej recepturze masz okazję zjeść naprawdę porządny posiłek, a przy tym wiele się nie napracować. Jeśli masz w domu wszystkie niezbędne składniki, możesz zaczynać. Same placki smakują znakomicie, ale to sos tatarski nadaje im perfekcji. Kluczowe są w nim pieczarki i ogórki konserwowe. Ta odsłona placków trafi w gusta wszystkich domowników i będziesz je smażyć nawet częściej niż ziemniaczane.

Przepis na placki tatarskie

Składniki:
1 jajko
250 g białego sera
20 g mąki pszennej
100 g sera długo dojrzewającego
szczypta tymianku suszonego
2-3 łyżki mleka
olej rzepakowy do smażenia

Sos tatarski:
50 g śmietany 12%
70 g majonezu
50 g pieczarek konserwowych
50 g ogórków konserwowych
pieprz do smaku
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru

REKLAMA

Wykonanie:
Długo dojrzewający ser ścieramy na tarce, a potem mieszamy z białym serem, mąką, mlekiem i jajkiem. Dodajemy szczyptę tymianku i mieszamy. Masa powinna mieć teksturę gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka, wsypujemy więcej mąki, a jeśli wyszła za gęsta, wlewamy trochę mleka.

Na sos: w naczyniu mieszamy śmietanę z majonezem, solą, pieprzem i cukrem. Dorzucamy posiekane pieczarki i ogórki, mieszamy sos.

Olej rozgrzewamy na patelni, a potem nakładamy porcje masy, tworząc okrągłe placki. Smażymy je z obu stron, aż się zarumienią. Placki tatarskie serwujemy z sosem, smacznego.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA