Pixabay.com

W celu przedłużenia świeżości produktów spożywczych najczęściej wkładamy je do lodówki. Okazuje się jednak, że nawet w tak pozornie prostej czynności możemy popełnić sporo błędów.

 

Lodówka jest niewątpliwie jednym z kluczowych urządzeń kuchennych. Nie dość, że pozwala utrzymywać odpowiednią temperaturę w przypadku niektórych produktów, to dodatkowo zapobiega ich szybszemu psuciu się.

W każdej lodówce znajdują się tak zwane segmenty, czyli wydzielone miejsca do przechowywania konkretnych rodzajów jedzenia. Co jednak najciekawsze, na każdej półce panuje inna temperatura, co ma znaczenie dla jedzenia.

   

Najwyższą temperaturę lodówka osiąga w najwyższym segmencie. Oznacza to, że w tym miejscu najlepiej jest przechowywać gotowe posiłki i marynowane produkty. Resztki obiadu mogą tam leżeć do trzech dni.

W środkowej części lodówki najlepiej jest trzymać produkty mleczne, jak jogurty, śmietany czy sery. Na samym dole z kolei warto kłaść produkty, które szybko się psują, jak na przykład surowe mięso.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę