Jak doczyścić blachę do pieczenia, na której znajduje się brązowy osad? Akcję reanimację rozpocznij jak najprędzej, bo rdza wygląda szpetnie, a gdy przeniknie do żywności, może zaszkodzić naszemu zdrowiu. W tej sytuacji sięganie po chemiczne preparaty wcale nie jest konieczne. Wystarczy wziąć z kuchni dwa produkty spożywcze.
Rdzy z blachy do pieczenia pozbędziesz się prostą domową metodą
Prostym i niezawodnym patentem na uporanie się z rdzą na kuchennych akcesoriach, jest zastosowanie cebuli. Warzywo jest źródłem bioaktywnych substancji, kwasów organicznych, alkaloidów i olejków eterycznych. Wiele z nich jest w stanie rozbijać rdzę.
Aby całkowicie się jej pozbyć, wystarczy, że weźmiesz cukier i sporą cebulę (świeżą, o jednolitej strukturze). Przekrój ją na 2 równe części. Potem posyp zardzewiałą blachę do pieczenia grubą warstwą cukru pudru i cebulą zacznij nacierać i szorować naczynie. Na koniec starannie je opłucz i osusz.
Jak oczyścić przybory kuchenne z rdzy? Domowe sposoby
Nie tylko cebula i cukier poradzą sobie z rdzą na sztućcach lub innych przyrządach. Zobacz, czy w kuchni nie masz przypadkiem sody oczyszczonej, octu, Coca-Coli czy ziemniaka. Produkty te pomogą ci w sprzątaniu lepiej niż specjalistyczne detergenty ze sklepu.
Czyszczenie piekarnika nie musi trwać cały dzień. Wypróbuj trik fachowców i odśwież sprzęt w kilka chwil
Aby usunąć rdzę przy użyciu octu, najpierw namocz akcesoria kuchenne w wodzie z tym kwasem przez parę godzin albo przez noc, a potem zacznij czyścić je szczotką lub szorstką stroną zmywaka. Jeśli rdza nadal nie chce się poddać, możesz dodać do roztworu odrobinę soli, która ma działanie ścierające. Zresztą, podobne właściwości ma Cola.
Soda ma odczyn zasadowy, więc zmniejszy kwasowość rdzy, a w efekcie prędzej wyeliminujesz ją z tworzywa. Warto połączyć ją z wodą, by uzyskać pastę. Taki środek możesz aplikować na zardzewiałe rzeczy. Co ciekawe, z rdzą upora się nawet ziemniak. Przekrój go na 2 jednakowe części, oprósz solą i zacznij szorować pokryte rdzą akcesoria.