Włoskie pesto z rukoli i pestek dyni. Przepis na znakomity dodatek do wielu dań

Fot. Pixabay.com

Włoska kuchnia zapewnia nam wiele pysznych potraw i dodatków. Jednym z nich jest pesto, które każdy z nas bez większego problemu może przygotować we własnej kuchni przy użyciu powszechnie dostępnych składników.

REKLAMA

Pesto to jeden z najbardziej znanych sosów we włoskiej kuchni. Występuje on w wielu wariantach. Poniższy przepis pozwala przygotować jedną z najczęściej przygotowywanych form. Pyszny smak gwarantowany!

Składniki:

REKLAMA

100 g rukoli
4 łyżki pestek dyni
3 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Rukolę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i suszymy ją ręcznikiem papierowym. Wrzucamy ją do blendera z dodatkiem podprażonych na patelni pestek dyni, tartego parmezanu, oliwy lub oleju i dwóch ząbków czosnku. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki sos z grudkami. Na koniec dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Udostępnij: