Wyborne knedle z morelami. Zastąp ziemniaki tym produktem

knedle z morelami
fot. Pixabay

Knedle z morelami to typowo letni obiad. Dziś postanowiliśmy pokazać wam przepis na ten specjał. Do jego wykonania nie będą wam potrzebne ziemniaki, gdyż inny produkt spisze się jeszcze lepiej. Jest nim biały ser, do którego trzeba dodać kilka składników i zagnieść ciasto, a samym końcu otoczyć nim owoce. Wyśmienita potrawa na pewno zachwyci wszystkich domowników.

REKLAMA

Knedle to rodzaj klusek z nadzieniem, które gotuje się w wodzie. Polacy najczęściej wypełniają je farszem mięsnym i danie polewają okrasą, ale kluski z owocami też są smaczne, a podane np. z jogurtem są o wiele lżejsze.

Bazą ciasta na knedle zazwyczaj są ziemniaki, ale można również przygotować je z twarogu. I właśnie przepis na takie kluski podsuwamy wam dzisiaj. Morele to pyszne, soczyste owoce, które świetnie sprawdzą się w roli farszu.

REKLAMA

Jak przygotować knedle z morelami?

Składniki:
15 dag masła
ok. 1 kg średniej wielkości moreli
2 jajka
500 g zmielonego twarogu półtłustego lub tłustego
kilka łyżek cukru do owoców
2 łyżki cukru pudru
2 niepełne szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli
oraz:
cynamon i cukier do posypania
masło i tarta bułka do polania

Sposób wykonania:
Morele myjemy, osuszamy, nacinamy i wyciągamy z nich pestki. Do zmiękczonego masła dodajemy cukier puder i wanilinowy, miksujemy składniki. Dalej ucierając, dodajemy stopniowo jajka i biały ser. Do masy wsypujemy mąkę, mieszamy, a następnie zagniatamy szybko gładkie ciasto. Umieszczamy je w naczyniu, przykrywamy folią spożywczą, chłodzimy 2 godziny w lodówce.

REKLAMA

Z ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, formujemy z nich kule, które potem spłaszczamy. Na każdym płaskim krążku umieszczamy morelę napełnioną niewielką ilością cukru. Zlepiamy brzegi, tworzymy kulę i obtaczamy ją po stolnicy posypanej mąką. Knedle gotujemy w osolonej wrzącej wodzie na niewielkim gazie ok. 6 minut, licząc czas od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Na maśle podsmażamy lekko tartą bułkę. Knedle wyjmujemy z wody, odsączamy i wrzucamy na patelnię z tartą bułką, starannie je obtaczamy, posypujemy cynamonem i cukrem.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na knedle ze śliwkami oraz na knedle z twarogiem.

Podziel się: