Knedle ze śliwkami według przepisu Magdy Gessler. Trudno się im oprzeć!
Jeżeli nie próbowałeś jeszcze knedli ze śliwkami, to nic straconego. Lato to najlepszy czas, aby je zrobić i zjeść ze smakiem. Poniższy przepis jest ekspresowy i bardzo prosty. Co więcej, pochodzi z książki kucharskiej samej Magdy Gessler.
REKLAMA
Knedle ze śliwkami – letnie danie na talerzu
Knedle ze śliwkami to doskonała propozycja na obiad, deser lub kolację. W tej recepturze wykorzystamy śliwki węgierki, które akurat teraz są najsmaczniejsze. Aby przygotować domowe knedle ze śliwką, najpierw musimy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników. Poniżej znajdziesz pełną listę.
Składniki:
700 g ziemniaków
pół kostki masła
500 g śliwek węgierek
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki bułki tartej
2 jajka
cukier puder lub cynamon do posypania.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie knedli zacznij od ugotowania ziemniaków. Oczywiście wcześniej musisz je obrać i umyć. Podczas gdy ziemniaki będą się gotowały, zabierz się za śliwki – opłucz je i usuń z nich pestki. Ugotowane i jeszcze ciepłe kartofle przeciśnij przez praskę. Masę ziemniaczaną przełóż na stolnicę, posyp ją mąką, zrób w niej dołek i wbij tam jajka. Dosyp więcej mąki i dodaj odrobinę soli. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy masa będzie solidnie wyrobiona, stwórz z niej wałek i potnij go na niewielkie części. Następnie z każdego kawałka uformuj dość cienki placek. Do środka włóż śliwkę i obtocz ją ciastem. Knedle wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Pamiętaj, aby gotować je w większym garnku wypełnionym dużą ilością wody. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię, wtedy gotuj je przez 3 minuty, a następnie wyławiaj z wody łyżką cedzakową. Magda Gessler podaje knedle z dodatkiem bułki tartej przyrumienionej na maśle. Doskonałym dodatkiem do nich jest też cynamon lub cukier puder.
REKLAMA