Pod koniec lata i jesienią mamy sezon na jabłka. Te owoce możemy kupić w przystępnej cenie na targowiskach czy w sklepach. Niektórzy mają jabłonie na swoim podwórku lub w sadzie, więc świeże jabłka mają zawsze pod ręką. Dziś te soczyste i smakowite owoce wykorzystamy do zrobienia pysznego ciasta. Jest szybkie w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. Trudno o prostszy rarytas.
Ciasto zielone jabłuszko to słodki specjał na herbatnikach, z masą jabłkową, kremem śmietankowym i galaretką agrestową. Jest sto razy lepszy od szybkiej szarlotki czy jabłecznika. Przyrządzenie specjału zajmuje bardzo mało czasu. Do placka użyjesz gotowych ciasteczek ze sklepu, więc nie musisz piec kruchego ciasta czy biszkoptu w piekarniku. Koniecznie przetestuj tę prostą recepturę – rodzina będzie pod wrażeniem i nawet nie zorientujesz się, kiedy ciasto zniknie z formy.
Jak już wspomnieliśmy, zielone jabłuszko to świetna alternatywa dla jabłecznika czy szarlotki. Każdy fan wypieków z jabłkami powinien zainteresować się tym przepisem. Mistrzowskie ciasto z jabłkami zrobi nawet początkujący kucharz. To nic trudnego. Przekonaj się sam.
Przepis na ciasto Zielone jabłuszko
Składniki:
na masę jabłkową:
sok z połowy cytryny
1,5 kg jabłek
900 ml wrzątku do galaretek
3 galaretki agrestowe (3×75 g)
na krem śmietanowy:
250 g serka mascarpone
660 ml śmietanki kremówki 30%
50 ml wrzątku do żelatyny
2 łyżki żelatyny
70 g cukru pudru
4 fixy do śmietany (można pominąć)
na polewę czekoladową:
6 łyżek mleka
2 tabliczki czekolady mlecznej (2 x 100 g)
dodatkowo:
2 opak. herbatników maślanych (2 x 250 g)
Opis przygotowania:
Masa jabłkowa
Najpierw rozrób galaretki agrestowe. Do miski wlej 900 ml wrzątku, dodaj galaretki i wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Jabłka umyj i obierz, a potem rozdrobnij na większych oczkach tarki. Skrop sokiem z cytryny i zamieszaj. Do owoców dodaj chłodną galaretkę, dobrze wymieszaj i odstaw, aby delikatnie zastygła. Naczynie z galaretką możesz umieścić w chłodziarce, aby prędzej stężała.
Formę (wymiary 24 x 38 cm), wyłóż papierem pergaminowym. Na dnie umieszczaj warstwę kruchych ciasteczek. Przykryj je galaretką z jabłkami, a potem układaj drugą warstwę herbatników (galaretka nie może być luźna, bo wtedy wsiąkną w nią ciastka!). Formę wstaw do chłodziarki na około pół godziny.
Krem śmietanowy
W naczyniu ubij zimną śmietankę kremówkę. Gdy będzie powstawać gęsta masa, przełóż do niej mascarpone i cukier puder, krótko miksuj. Potem dodaj żelatynę (wcześniej rozrób ją w 50 ml wrzącej wody i ostudź), starannie ubijaj.
Jeśli zamiast żelatyny zamierzasz dodać masy fixy, to zrób to w trakcie miksowania – dodawaj po kolei wraz ze śmietaną i ubijaj na sztywno. Gotową masę równo rozprowadź na herbatnikach. Po chwili umieść ostatnią warstwę ciasteczek, delikatnie dociśnij.
Polewa czekoladowa
Nad kąpielą wodną rozpuść czekoladę z kilkoma łyżkami mleka. Jak tylko się rozpuści, nanieś polewę na cały wierzch deseru. Wstaw go do lodówki na 12 godzin. Smacznego.
Czytaj też: Ciasto jogurtowe z morelami. Ten przepis wpadnie do czołówki twoich ulubionych