Wyrzucasz ogon i głowę karpia? Przygotuj z nich wyjątkowe danie

zupa z karpia
fot. Pixabay

Podczas przygotowywania karpia zazwyczaj zostaje głowa i ogon, które większość osób wyrzuca, ponieważ nie ma żadnego pomysłu na to, jak wykorzystać je w kuchni. Mamy jednak znakomite rozwiązanie. Dziś prezentujemy przepis niecodzienną zupę rybną z ogona i głowy karpia. Ta potrawa jest pełna smaku i aromatu.

REKLAMA

Z mięsa karpia można zrobić np. smażone lub pieczone filety albo galarety. Jeśli po zakupie całej ryby zostały wam pozostałości, czyli ogon i głowa, nie musicie ich wcale wyrzucać – ugotujecie na nich pożywną i smaczną zupę. Z pewnością dobrze znają ją wasi rodzice czy dziadkowie. Poniższa zupa rybna możne być także bazą do wielu innych smakowitych potraw, w których należy dodać rybny bulion.

Zupa z ogonów i głów karpia – przepis

Składniki:
2 l wody
3 głowy i 3 ogony karpi
1 spora cebula
sok z cytryny
2 marchewki
2 pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
3 liście laurowe
pół selera
pół pora
5 ziaren ziela angielskiego
czarny pieprz
sól
2 łyżeczki lubczyku

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę opalamy nad palnikiem gazowym, dzięki czemu zupa zyska bogatszy aromat. Pozostałe warzywa siekamy na drobniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy lubczyk, ziele angielskie oraz liście laurowe, gotujemy wszystko pod przykrywką. Ogony i głowy z ryb dobrze oczyszczamy. Pamiętajmy, aby pozbyć się skrzeli i oczu, ponieważ mogą one nadać bulionowi goryczy. Po oczyszczeniu wrzucamy je do jarzynowego wywaru i gotujemy następne 20 minut. Po upływie tego czasu przecedzamy całość przez gęste sito bezpośrednio do nowego naczynia. Ogony i głowy możemy wyrzucić do kosza. Z warzyw pozostawiany tylko marchewkę, którą siekamy w talarki. Na koniec doprawiamy danie solą, sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Serwujemy zupę z dodatkiem kwaśnej śmietany albo jogurtu naturalnego. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie dużo więcej przepisów i ciekawostek ze świata kulinariów. Polecamy przepis Ewy Wachowicz na pyszne śledzie ze śmietaną, jabłkiem i cebulą oraz przepis Magdy Gessler na świąteczny barszcz czerwony.

REKLAMA

Podziel się: