Z kaszy gryczanej i jajek robię obiad za grosze. Rodzina kocha ten przepis

kasza gryczana z jajkami w misce
fot. screen Youtube / AZIZA GOTOVIT

Uwielbiam kaszę gryczaną. Potrawę z jej udziałem przyrządzam co najmniej raz w tygodniu, ponieważ jest pyszna i powstaje w okamgnieniu. Poza tym kosztuje niewiele i naje się nią cała rodzina. Przygotuj specjał według poniższej receptury, a wszyscy domownicy będą wniebowzięci.

REKLAMA

Doskonały obiad nie musi być kosztowny

Obecnie, coraz bardziej doceniamy dania proste i szybkie w wykonaniu, które są też wyśmienite i zdrowe. Kotlecikom z kaszy gryczanej niczego nie brakuje. Nawet osoby, które nie przepadają za specyficznym smakiem kaszy gryczanej, od tej chwili zmienią o niej zdanie.

Potrawa nie zawiera mięsa, więc możesz podać ją w najbliższy piątek. Niby postna, a taka smaczna. Sposób przygotowania jest bardzo łatwy, wystarczy ugotować grykę i połączyć ją z jajkami, kilkoma przyprawami i podsmażonymi na patelni warzywami. Dalej postępujemy tak samo, jakbyśmy robili zwykłe kotlety mielone. Na końcu również smażymy je na patelni

REKLAMA

Kotleciki z kaszy mają nad nimi tę przewagę, że są zdrowsze, mniej kaloryczne i można bez obaw podać je na piątkowy obiad. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu i zafunduj bliskim coś nowego. Oto krótka lista niezbędnych składników.

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Składniki:
3 jajka
500 ml wody
300 g kaszy gryczanej
pieprz i sól
1 duża cebula
1 marchew
granulowany czosnek

REKLAMA

Opis przygotowania:
Wsypujemy kaszę gryczaną do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż woda całkowicie odparuje. W międzyczasie obieramy cebulę, a potem siekamy ją w kosteczkę.

Na patelnię wlewamy olej, czekamy chwilę, żeby się rozgrzał i przesmażamy cebulę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dorzucamy ją na patelnię i smażymy.

Gdy kasza się ugotuje, umieszczamy ją w naczyniu, dodajemy 3 jajka i wszystko blendujemy. Wrzucamy cebulę i marchewkę z patelni, a także sól, pieprz i granulowany czosnek. Mieszamy zawartość miski na jednolitą masę, a później lepimy średniej wielkości kotleciki (tak jak mielone). Układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z dwóch stron, aż nabiorą rumianego koloru. Po usmażeniu kotlety z kaszy wykładamy na talerz i serwujemy w towarzystwie ulubionej surówki warzywnej, np. colesław lub z czerwonej kapusty. Smacznego.

Podziel się: