Zabójczy i niebezpieczny ryż! Powoduje raka

Ryż smażony, z owocami lub duszony z warzywami i kurczakiem – to smakowity przepis na szybki i tani obiad, którym łatwo się najeść. Mimo tego spożywanie ryżu może stanowić śmiertelne niebezpieczeństwo i być szkodliwe.

Czy ziarna ryżu szkodzą człowiekowi? Naukowcy z Queens University Belfast w Irlandii Północnej ostrzegają, że przede wszystkim należy być obeznanym w gotowaniu ryżu. Nieprawidłowy sposób przyrządzania tego produktu, może z czasem powodować choroby serca, raka, cukrzycę i problemy rozwojowe. Winny jest śmiercionośny arsen.

Jak się pozbyć arsenu z ryżu?

Ten niebezpieczny  pierwiastek występujący w ryżu wdaje się do niego jeszcze na plantacjach z gleby. W momencie gotowania niewystarczająco uwalnia się z ziaren, ale można zmniejszyć jego ilość w jedzeniu. Tvn24.pl podaje, że należy przede wszystkim gotować ryż przy stosunku dwóch części wody na jedną porcję. Niewiele da płukanie go przed gotowanie, trzeba go długo moczyć (nawet przez kilka godzin!). W ten sposób można się pozbyć nawet 80% arsenu!

Czytaj także:  Jakie są największe błędy żywieniowe? 5 najważniejszych - też tak robisz?

Zdaniem naukowca najmniej związków arsenu jest w ryżu basmati, najwięcej zaś w ryżu brązowym. Więcej trującego arsenu niż gotowany ryż zawierają wafle ryżowe, a w ryżowym mleku może znajdować się go więcej niż w wodzie. Informacje te potwierdzają ustalenia Komisji Europejskiej, która w 2015 roku przytaczała dane, wskazujące, że najwięcej arsenu może występować w ryżowych waflach, papierze ryżowym, czy ryżowych ciasteczkach – podaje ugotuj.to.

Fakt informuje, że Królewski Uniwersytet w Belfaście wykrył że 47 z 81 produktów z ryżu w Wielkiej Brytanii zawierało niebezpiecznie wysoki poziom arsenu. Znaleziono go nawet w produktach dla niemowląt. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Manchesterze, arszenik może nawet wpływać na wystąpienie uszkodzeń chromosomalnych u człowieka i szkodzić genom!

Prawidłowo ugotowany ryż również może być zabójczy i szkodliwy. Wyborcza.pl ostrzega, że po przyrządzeniu nie może znajdować się dłużej niż godzinę w temperaturze pokojowej, bo „mnożą się w nim chorobotwórcze bakterie – laseczki woskowe (Bacillus cereus)”.

Czytaj także:  Nie chcesz chorować? Jedz dużo cykorii

Niedawno pisaliśmy również o niebezpiecznym gotowaniu ryżu w torebkach. W trakcie gotowania ryżu lub kaszy, z woreczków – do jedzenia przenika trujący bisfenol!

Komentarze