Zalej banany i wstaw do lodówki. Hitowy deser bez pieczenia

ciasto czekoladowe z bananami bez pieczenia
fot. screen Youtube / Schneller Koch

Banany idealnie pasują do deserów, zwłaszcza czekoladowych. Jeśli więc kupiłeś te owoce po okazyjnej cenie, część zjedz na surowo, a resztę wykorzystaj do zrobienia słodkiego ciasta bez pieczenia. Musisz jeszcze przyrządzić masę budyniową, którą zalejesz owoce w blaszce. Na koniec wszystko powinno trafić do lodówki – to w niej przysmak odpowiednio zastygnie. Przepis polecamy wszystkim łasuchom. Szybkie ciasto z bananami podbije twoją kuchnię i będziesz je robić praktycznie codziennie.

REKLAMA

Bananowo-czekoladowy deser bez pieczenia pokochają wszyscy entuzjaści słodyczy

Ten przepis na proste ciasto z bananami jest dla każdego. Powinien w szczególności zwrócić uwagę początkujących cukierników, którym wypieki czasami się nie udają. Decydując się na przygotowanie smakołyka z bananami, nie się trzeba obawiać o jakąś potyczkę w kuchni. On zawsze wychodzi na medal. Nie wymaga pieczenia, a jedynie chwilowego schłodzenia w lodówce. Twoi bliscy nie będą mogli doczekać się, gdy wreszcie pokroisz deser na kawałki.

Oprócz bananów w jego skład wchodzą gotowe herbatniki czekoladowe, słodki budyń mleczny o waniliowo-kakaowym smaku, a także wiórki kokosowe. Kompozycja rozpływa się w ustach. Koniecznie zapisz sobie ten przepis, bo warto.

REKLAMA

Przepis na ciasto bez pieczenia z bananami

Składniki:
200 g herbatników czekoladowych
3 banany
1 opak. budyniu waniliowego
pół litra mleka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
4 łyżka masła
3 łyżki cukru
4 łyżki kakao
wiórki kokosowe

Opis wykonania:
Na początku wlewamy 1/2 l mleka do garnka i rozpuszczamy w nim budyń. Wsypujemy skrobię kukurydzianą, kakao i cukier, porządnie mieszamy i gotujemy, często mieszając. Przekładamy 4 łyżki masła i gotujemy spójny i aksamitny krem.

REKLAMA

Obrane banany kroimy w talarki. Bierzemy formę do pieczenia (średnica 22 cm) i umieszczamy w środku folię spożywczą, a niej układamy kawałki owoców. Zalewamy je czekoladowym kremem, a potem zanurzamy w nim kruche ciasteczka. Wkładamy deser do chłodziarki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy z urządzenia, posypujemy z wierzchu kokosem i wykładamy ciasto drugą stroną na talerz.

Podziel się: