Już niedługo sezon na świeże owoce rozpocznie się na dobre. Będziemy mogli pałaszować truskawki, porzeczki, gruszki czy śliwki wprost z krzaczka, czy drzewa. Wkrótce też stragany i sklepy spożywcze zapełnią się świeżymi i soczystymi brzoskwiniami. Warto opróżnić spiżarnię i zużyć te w puszkach. Można na przykład dodać je do ciasta. Dzięki poniżej recepturze w okamgnieniu stworzysz koncertowe ciasto, którym każdy będzie się zajadał bez opamiętania.
Wyborne ciasto na deser. To tylko brzoskwinie z puszki i kilka innych składników
Kiedyś częściej sięgaliśmy po brzoskwinie z puszki, bo na polskim rynku nie było tylu owoców, co teraz. Obecnie są sprowadzane nawet zimą i można je kupić bez problemu, tyle że po wyższej cenie. Owoce w puszce, zalane gęstym i słodkim syropem też są smaczne i nadają się do wielu dań i wypieków. Rozłóż jaskrawe cząstki w formie i zalej słodką masą, a potem upiecz w piekarniku. Na punkcie tego deseru po prostu zwariujesz.
Przepis na ciasto z brzoskwiniami
Składniki:
ok. pół kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
30 g masła
3 jajka
400 g brzoskwiń odsączonych z zalewy
odrobina soli
skórka z połowy cytryny
pół szklanki oleju
pół łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Zacznij od wysmarowania prostokątnej blachy masłem i posypania spodu mąką. Na powierzchni równo rozsyp warstwę cukru i umieszczaj na niej ściśle brzoskwinie – jedna sztuka obok drugiej itd.
Resztę owoców posiekaj w kostkę i przełóż do naczynia wraz z jajkami. Ubijaj oba składniki za pomocą blendera na puszystą masę, a potem przetrzyj ją przez sitko do sporego pojemnika.
Dodaj do niej szklankę chłodnej wody, olej i 150 g cukru, mieszaj na spójną masę. Potem, nie przerywając mieszania, wsypuj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito. W międzyczasie dodaj skórkę z cytryny i esencję waniliową.
Jednolite ciasto przelej na brzoskwinie i włóż deser do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, piecz przez 40 minut. Wypiek ozdób cukrem pudrem i podawaj, smacznego.