Ziemniaki po duńsku robię co chwilę. Hit na obiad
Jesienią nasze gusta kulinarne nieco się zmieniają. Latem w naszej diecie rządziły lekkostrawne i orzeźwiające potrawy, a teraz mamy ochotę na coś bardziej sycącego i rozgrzewającego. Polecamy przepis na ziemniaki po duńsku. Bogate danie zaspokoi apetyty całej rodziny. Dobrze smakuje, dodaje energii i syci na długo. Kto by pomyślał, że ze zwykłych ziemniaków można wyczarować taki skarb.
REKLAMA
Jeśli wydaje ci się, że to kolejna pospolita mieszanka ziemniaków i kiełbasy, jesteś w błędzie. Obiad z duńskim akcentem to świetna propozycja na coraz zimniejsze dni. Przyrządzenie ziemniaków w tej odlotowej wersji jest błyskawiczne. Nawet nie musisz ich obierać. Gotujesz je w mundurkach, a potem kroisz jak na frytki i podsmażasz na patelni z resztą składników. Potrawa ma wyrazisty smak, a posypana świeżym koperkiem, wspaniale pachnie.
Jak zrobić ziemniaki po duńsku? Przepis
Składniki:
1 kiełbasa śląska (ok. 100 g)
4 ziemniaki w mundurkach
pieprz i sól do smaku
1 cebula
olej do smażenia
pół pęczka świeżego koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy i gotujemy nieobrane w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut, a potem studzimy i obieramy.
REKLAMA
Cebulę kroimy w piórka. Wędlinę tniemy w kostkę i przesmażamy na patelni, aż się zezłoci, a następnie dorzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli.
Kartofle kroimy w paski, przekładamy do wędliny i smażymy, aż nabiorą chrupkości, dodajemy pieprz i sól do smaku. Oprószamy danie pokrojoną zieleniną i od razu serwujemy.
Jeśli chcesz, to dodaj do potrawy swoje ulubione dodatki, np. pieczarki, marchewkę, paprykę, czosnek. Co prawda, nie będą to już klasyczne ziemniaki po duńsku, ale i tak będą pyszne.
REKLAMA