gołąbki
fot. screen Youtube / TOP FOODS

Gołąbki to kultowe danie, które wszyscy świetnie znamy i kochamy. Mimo że robi się je dość długo, to samo stworzenie potrawy nie jest zbyt trudne – w miękkie liście kapusty nakłada się mięso i ryż. A co gdyby zamiast ryżu dodać inny składnik? Wtedy ewidentnie powstaną gołąbki w całkiem nowej odsłonie. Dziś mamy dla was pomysłowy przepis na gołąbki z dodatkiem kaszy pęczak.

Pomysł na ekstra obiad

Jeżeli jesteście amatorami klasycznych smaków, ale równocześnie lubicie drobne eksperymenty, mamy coś specjalnie dla was. Do wykonania gołąbków użyjemy młodej kapusty. Można ją sparzyć w dosłownie kilka minut – we wrzątku. Długotrwałe parzenie liści sprawi, że zaczną się rwać w trakcie zawijania, a wam niepotrzebnie popsują nastrój i zniechęcą do dalszego działania. Zapraszamy po przepis na zmodyfikowane gołąbki.

Odmienione gołąbki z kaszą pęczak – przepis

Składniki:
ok. 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
1 duża główka młodej kapusty (albo 2 mniejsze, chodzi o to, żeby było sporo większych liści)
2-3 ząbki czosnku
2 cebule
1 kg mielonego mięsa (np. zmielonej karkówki bądź łopatki wieprzowej, może być też mielony indyk lub kurczak)
pieprz, sól
ziele angielskie
liście laurowe
łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)
szczypta tymianku
kilka plasterków słoniny do wyłożenia garnka
olej do smażenia

Przygotowanie:
Za pomocą ostrego noża wycinamy środek kapusty i całą główkę wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem. Gotujemy ją przez 5 minut, potem odwracamy warzywo i parzymy je jeszcze przez 2-3 minuty. Delikatnie oddzielamy liście, a te zdeformowane i porwane odkładamy na bok.

Kaszę pęczak gotujemy w osolonym wrzątku, nie powinna być rozgotowana. Odstawiamy ją do wystudzenia. Siekamy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na niedużej ilości oleju. Do większego naczynia wkładamy mięso. Dorzucamy kaszę i podsmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy.

Zimne, osuszone liście kapusty rozkładamy na dłoni, kładziemy na środku porcję nadzienia i starannie zawijamy. Dno większego garnka wykładamy skrawkami słoniny i kilkoma liśćmi kapusty, które wcześniej odłożyliśmy, a następnie układamy gołąbki połączeniem liści do dołu. Układamy je jeden obok drugiego, piętrowo, a na każdą warstwę wyrzucamy po kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych.

Doprawiamy gołąbki również odrobiną pieprzu i soli. Potrawę zalewamy delikatnym bulionem albo wodą i ustawiamy na niewielkim gazie. Na wierzchu wykładamy liście, które mamy jeszcze pod ręką. Gotujemy wszystko przez ok. 60 min, co pewien czas lekko potrząsając garnkiem. Gdy kapusta zmięknie, gołąbki będą gotowe.


Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę