Jednym z najważniejszych symboli świąt wielkanocnych jest jajko. Dziś przygotowaliśmy dla Was recepturę na smaczną przekąskę z tym produktem. Do jajek na twardo podajcie wiosenny sos na bazie śmietany i majonezu, z dodatkiem ogórka i rzodkiewki. Wszystko doprawcie aromatycznym szczypiorkiem i koperkiem. Ta potrawa jest szybka, prosta i wyśmienita. Na pewno oczaruje Waszych domowników.
Czy istnieje lepszy dodatek do jajek na twardo niż majonez? Oczywiście! Ten sos zawiera zarówno majonez, jak i inne pyszne składniki, między innymi: rzodkiewkę, ogórka i szczypiorek. Jest o niebo lepszy od zwykłego majonezu. Z kolei kwaśna śmietana nadaje mu kremowości, a czarny pieprz – lekkiej ostrości. Nikt nie będzie w stanie oprzeć się takiemu specjałowi.
Jak przygotować jajka w wiosennym sosie?
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
1 ogórek
10 rzodkiewek
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1 łyżka pokrojonego koperku
szczypta pieprzu
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki majonezu
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Najpierw myjemy wszystkie warzywa, a potem je osuszamy. Ogórka i rzodkiewkę drobno kroimy. Możemy je także szybko rozdrobnić przy użyciu robota kuchennego.
Siekamy szczypiorek i koperek (trochę szczypiorku odkładamy do dekoracji). Następnie przekładamy wszystkie produkty do naczynia, dodajemy śmietanę, majonez, pieprz i sól.
Sos mieszamy i wykładamy na półmisek. Jajka przekrawamy na pół i umieszczamy na półmisku z sosem. Danie posypujemy dla dekoracji resztą szczypiorku. Smacznego.
Zobacz też: Kruche ciasteczka „Jajka sadzone” na Wielkanoc. Szybki przepis