Sztuczki kulinarne przydają się podczas przygotowywania potraw. Znacząco skracają czas gotowania, ale co najważniejsze – sprawiają, że posiłki są jeszcze bardziej smaczniejsze. Oto 3 sztuczki, o których wiedzą tylko szefowie kuchni. Numer 2 zaskoczy nawet najbardziej zaawansowanych kucharzy.
Każdy kto gotuje na co dzień wykorzystuje różne sztuczki kulinarne, aby przyspieszyć sobie pracę czy też dodać smaku potrawie. Najbardziej znane sztuczki to dodawanie szczypty soli do białek, by lepiej się ubiły, albo dodanie proszku budyniowego do ciasta naleśnikowego. Ale są pewne trzy triki, o których nie ma pojęcia nawet najbardziej zaawansowany domowy kucharz. Poznaj sztuczki szefów kuchni!
3 ciekawe sztuczki szefów kuchni. Nr 2 zaskoczy każdego
1. Ryba z niezwykle delikatną skórką
Rybę zazwyczaj smażymy na oleju, doprawioną wcześniej pieprzem oraz solą. Jest jednak pewien sposób, który sprawi, że ryba będzie miała niezwykle delikatną skórkę. Przed smażeniem ryby natrzyj ją lekko majonezem – smak będzie obłędny, a skórka delikatna.
2. Najlepsze naleśniki
Naleśniki uwielbia chyba każdy. Większość osób zna najbardziej popularną sztuczkę – dodanie wody gazowanej do ciasta. Okazuje się, że nie jest to najlepszy trik. Szefowie kuchni polecają dodać do ciasta naleśnikowego dwie łyżki kwaśniej śmietany niezależnie od tego, jakiego przepisu używasz. Dzięki temu naleśniki będą smaczne jak nigdy dotąd.
3. Kremowe puree ziemniaczane
Do ziemniaków najczęściej dodajemy masło, mleko lub śmietanę by uzyskać kremową konsystencję. Warto jednak skorzystać ze sztuczki najlepszych kucharzy. Aby puree było idealnie gładkie i kremowe trzeba wysuszyć ziemniaki. Jak to zrobić? Wystarczy, że po ugotowaniu ziemniaków od razu wrzucisz je na patelnię i na niewielkim ogniu podgrzejesz. Dopiero kiedy pozbędą się one nadmiaru wody, możesz je przygotować dodając masło, mleko lub śmietankę. Ten sposób jest rewelacyjny.