Wilgotna babka piernikowa to ciasto o niezwykle pięknym aromacie. Przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste i szybkie. Poznaj przepis.
Ten przepis zachwyci każdego, bo babka w wersji piernikowej jest bardzo puszysta, wilgotna i aromatyczna. Warto ją przygotować, bo pasuje na każdą okazję. Zachwyci smakiem każdego smakosza.
Wilgotna babka piernikowa. Pyszny przepis
Składniki:
» 320 g mąki pszennej
» 250 ml maślanki
» 110 g cukru
» 125 ml oleju
» 3 jajka
» 6 łyżek miodu płynnego
» 1 kopiasta łyżka kakao
» 5 łyżeczek przyprawy do piernika
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka sody
» szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj maślankę i olej. Wymieszaj i dodaj miód, a potem wsyp mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Zmiksuj do połączenia się składników. Przelej do foremki wysmarowanej masłem, następnie piecz w 180 stopniach przez około godzinę, do suchego patyczka.
Smacznego!