Wisząca babka – najbardziej puszysta ze wszystkich babek. A wszystko to dzięki jednej prostej czynności. Poznaj nietypowy przepis.
Ta babka jest tak pyszna i aromatyczna, że oszalejesz na jej punkcie. Dzięki pewnemu trikowi jest najbardziej puszysta ze wszystkich babek, które do tej pory jadłeś. Cały fenomen polega na tym, że po upieczeniu musimy zawiesić babkę na słoiku! Jak? Wystarczy, że do formy postawisz większy słoik i wlejesz masę. Po upieczeniu trzeba odwrócić ciasto do góry nogami tak, aby wisiało na słoju. Ten prosty patent sprawi, że babka powali na kolana smakiem każdego. Przepis znajduje się poniżej.
Wisząca babka – przepis
Składniki:
» 1,5 szklanki maki pszennej
» 10 małych jajek lub 7 dużych
» 1 szklanka cukru
» sok z 1 cytryny
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» pół szklanki oleju
» pół szklanki letniej wody
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek, następnie ubij je na bardzo sztywną pianę. Do żółtek dodaj cukier i zmiksuj na puszystą, jasną masę, a potem dodaj sok z cytryny, proszek do pieczenia, olej, wodę, mąkę. Krótko zmiksuj, następnie dodaj ubitą piankę z białek. Wymieszaj, a potem przelej masę do formy – bez papieru i smarowania masłem. Wcześniej połóż wewnątrz formy większy słoik, a potem dopiero wlej ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu odwróć ciasto tak, aby wisiało na słoiku, a potem pozostaw tak do wystudzenia. I gotowe, smacznego!