Ciasto Niebo jabłkowo-orzechowe to jak sama nazwa wskazuje, słodycz pełna jabłek i orzechów, które są przełożone kruchym ciastem. Deser apetycznie wygląda i smakuje wybornie. Sprawdzi się na specjalne okazje, jak i w zwykłe dni – jako coś słodkiego do kawy.
Receptura na obłędne ciacho jabłkowo-orzechowe jest bardzo prosta. To deser, w którym smak kwaskowatych owoców konfrontuje się z wyjątkowym smakiem orzechów. Te pierwsze są słodko-kwaśne, a drugie chrupiące i pełne aromatu. To duet, z którego można stworzyć coś naprawdę kuszącego.
Przepis na ciasto Niebo jabłkowo-orzechowe
Składniki (na blaszkę ok. 25x35cm):
Kruche spody:
1/2 szkl. cukru
3 szkl. mąki pszennej tortowej (szkl. 250 ml) + odrobinę do podsypania
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka cukru waniliowego
125 g miękkiego masła lub margaryny
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
2 galaretki cytrynowe
ok. 2 kg jabłek
Krem orzechowy:
300 g masła
3/4 szkl. cukru
300 ml mleka
350 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Składniki na spody umieść w naczyniu i zagniataj ciasto (jeśli mocno się klei, podsypuj mąką). Podziel je na 2 identyczne porcje. Pierwszą schowaj do chłodziarki, a drugą wyłóż spód formy wyścielonej papierem pergaminowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (tryb: góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 15 minut, aż się zrumieni. Podobnie postępuj z pozostałą porcją ciasta – powinieneś uzyskać dwa upieczone spody.
Masa jabłkowa
Jabłka obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki i odciśnij sok. Owoce przełóż do garnka i praż na niewielkim gazie, aż zmiękną. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliły. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Gdy powstanie masa, wsyp do niej obie galaretki, całość wymieszaj do połączenia. Jeszcze gorącą masę równo rozprowadź na pierwszym spodzie i przykryj kolejnym. Lekko dociśnij, przykryj czystą szmatką i pozostaw do wystygnięcia.
Krem orzechowy
Orzechy włoskie w ilości 350 g zmiel. Do garnka dodaj 300 ml mleka, rozdrobnione orzechy i 3/4 szkl. cukru, wymieszaj i postaw na małym gazie. Gotuj do czasu, aż powstanie gęsta masa – mieszaj, aby się nie przypaliła, ostudź. Potem 300 g masła w temp. pokojowej ucieraj, dodawaj stopniowo zimny krem orzechowy i miksuj. Gotową masę rozsmaruj na cieście, wyrównaj. Na koniec możesz posypać deser pokrojonymi orzechami. Wstaw go na noc do chłodziarki, aby wszystkie warstwy stężały i się dobrze przegryzły.
Czytaj też: Ciasto Przysmak Sułtana ma wyjątkowy smak. Prosty przepis