Szarlotka z dodatkiem agrestu to eleganckie, smaczne i lekkie ciasto na szybko, które fantastycznie sprawdzi się na lato. Lekko kwaśny smak agrestu idealnie współgra ze słodyczą biszkoptów i bitej śmietany. Aromatu nadają szarlotce wiórki kokosowe. Efekt smakowy jest oszałamiający. Koniecznie poznaj ten przepis na szarlotkę.
Latem sezonowych owoców mamy pod dostatkiem. Możemy sięgać po maliny, truskawki, czereśnie, morele, porzeczki czy jagody. W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć uwielbianych kwaskowatych kuleczek, a chodzi oczywiście o agrest. Ten owoc nadaje się do wielu ciast i deserów. Można zrobić z niego także dżem. Tym razem agrest znajdzie się w szarlotce, w której – o dziwo – nie ma jabłek. Receptura jest banalna i poradzi sobie z nią każdy. Natomiast ciasto bez pieczenia jest lekkie i wyjątkowo pyszne.
Znakomity przepis na szarlotkę z agrestem bez pieczenia
Składniki (na tortownicę 23 cm):
180 g okrągłych biszkoptów
szklanka cukru kryształu
1 kg agrestu
1 galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan – fixu
500 g śmietanki 36%
100 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Opłucz agrest. Przełóż go do garnka, dodaj cukier, a następnie mieszaj i gotuj na niewielkim gazie, aż się rozgotuje, podczas obróbki cieplnej agrest nakłuj widelcem.
Uzyskaną masę ściągnij z palnika, wsyp galaretkę cytrynową i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw wszystko z gazu i ostudź.
Dno tortownicy wyłóż folią aluminiową i umieść na niej jedną warstwę biszkoptów. Ciasteczka przykryj lekko zastygającą masą agrestową, równo ją rozprowadź. Na agreście ułóż koleją warstwę biszkoptów.
Zimną śmietankę wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem ubijaj na sztywno, a potem równo rozsmaruj ją na biszkoptach.
Wierzch szarlotki posyp dużą ilością wiórków kokosowych. Deser włóż do chłodziarki na kilka godzin. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tradycyjną pieczoną szarlotkę i pyszny jabłecznik.