Rozpływające się w ustach ciasto Aniołek. Tym przepisem zaskoczysz wszystkich

ciasto Aniołek.
fot. screen Youtube / Wystrzałowa Kuchnia

Aniołek to smaczne i proste w wykonaniu ciasto przekładane. Umiejętnie skomponowana receptura przypadnie do gustu wszystkim fanatykom lekkich, kokosowych deserów. Jego wierzch zdobią wiórki kokosowe, ale równie dobrze możesz sięgnąć po pralinki. Wszystko zależy od Twoich upodobań. Poznaj prosty przepis na bajeczne ciasto Aniołek.

REKLAMA

Skąd wzięła się nazwa Aniołek?

Większość osób na pewno przyzna, że nazwa ciasta jest dość osobliwa. Dlaczego akurat Aniołek? Ponieważ składniki deseru mają jasny kolor. Mało tego, wiórki kokosowe, które dekorują wierzch wypieku, odzwierciedlają skrzydła. Słodki przysmak uświetni każde przyjęcie czy spotkania rodzinne. Poniżej znajdziesz łatwy i szybki przepis na to niesamowite ciacho, które udaje się za każdym razem!

Przepis na ciasto Aniołek

Składniki:
jajka – 5 szt.
mąka pszenna – 515 g
mleko – 800 ml
masło – 325 g
śmietana 18% – 250 g
cukier – 220 g
soda oczyszczona – 5 g
mąka ziemniaczana – 45 g
aromat waniliowy – 5 kropli
wiórki kokosowe – 50 g

Sposób wykonania:
Na spód: 2 jajka połącz z 200 g śmietany i 110 g cukru, wszystko ubijaj za pomocą miksera. Potem 125 g masła wymieszaj z sodą (5 g) i mąką pszenną (500 g), a po chwili połącz produkty sypkie z przyrządzonym kremem. Ciasto podziel na 4 identyczne porcje i piecz wszystko oddzielnie.

REKLAMA

Przygotuj krem do deseru – 3 jajka zmiksuj ze śmietaną (50 g) i aromatem waniliowym. W rondelku gotuj mleko z dodatkiem 1 łyżki mąki (15 g), cukru (110 g) i masła (250 g), a potem powoli przekładaj do nich zmiksowane jaja. Gotuj przez moment, aż masa zrobi się gęsta – powinna wyglądać jak budyń. Gorący krem rozprowadź na poszczególnych plackach i posmaruj wierzch deseru. Włóż go do chłodziarki. Gotowe ciasto udekoruj jeszcze wiórkami kokosowymi. Smacznego.

Porady
Wierzch ciasta możesz też ozdobić galaretką owocową lub świeżymi owocami. Kokosowe pralinki to także niezły pomysł. Do przygotowania spodu możesz użyć herbatników lub kruchych ciasteczek. Umieść je równo w brytfance, a potem zalej śmietankowym kremem i posyp solidną porcją wiórków kokosowych. Gotowe ciasto koniecznie wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.

Czytaj też: Fenomenalne ciasto Promyczek. Przy nim szarlotka to nic specjalnego

Podziel się: