Ciasto z budyniem i borówkami wygląda bardzo apetycznie, a do tego niebiańsko smakuje. Na pierwszy rzut oka przypomina sernik, ale ma z nim niewiele wspólnego. To ciasto na kruchym spodzie jest przełożone gładkim kremem budyniowym, a jego wierzch zdobią uwielbiane przez większość osób borówki amerykańskie. Ten deser kapitalnie smakuje w towarzystwie filiżanki cappuccino.
Ciasto budyniowe to patent na uzyskanie szybkiego, łatwego i niedrogiego wyrobu cukierniczego. Powstaje w mgnieniu oka i uraduje absolutnie każde podniebienie. Jeżeli nie znosisz wielorodzinnego pichcenia w kuchni, to poniższy przepis jest stworzony dla Ciebie. Sam proces pieczenia tej słodkiej przekąski jest czystą przyjemnością. A efekt końcowy zachwyca.
Ten deser możesz podać po obiedzie – wtedy będzie pospolitą „kropką nad i”, a wszyscy domownicy zjedzą go z wielkim entuzjazmem i z pewnością poproszą o kolejną porcję.
Przepis na ciasto budyniowe z jagodami
Składniki (na blaszkę ok. 25x35cm):
Ciasto:
-3 żółtka
-200 g miękkiego masła bądź margaryny
-2,5 szkl. mąki pszennej tortowej (szkl. 250 ml) + odrobinę do podsypania
-0,5 szkl. cukru
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru waniliowego
Masa budyniowa:
-3 budynie waniliowe (1 szt. 40 g, bez cukru)
-150 g masła lub margaryny
-1250 ml mleka
-3 łyżki mąki pszennej tortowej
-1 cukier waniliowy
-1 szkl. cukru
Dodatkowo:
-2 łyżki bułki tartej
-ok. 400 g borówek amerykańskich
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu i zagniataj. Podziel na 2 porcje, pierwszą włóż na ok. 60 minut do chłodziarki, a pozostałą część do zamrażalnika.
Ciastem z chłodziarki wyłóż spód formy oprószonej bułką tartą i wysmarowanej tłuszczem, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu), aż delikatnie się zrumieni. W międzyczasie zrób budyń.
W garnku dobrze wymieszaj trzepaczką 1250 ml mleka, cukier wanilinowy, cukier, 3 budynie śmietankowe i 3 czubate łyżki mąki. Gotuj do czasu, aż powstanie gęsta masa, mieszaj, aby nie przywarła do dna. Zdejmij ją z palnika, dodaj masło i wymieszaj. Krem budyniowy szybko rozprowadź na podpieczonym spodzie.
Borówki opłucz i wymieszaj z bułką tartą, potem rozmieść na masie budyniowej i oprósz cały wierzch startym ciastem z zamrażalnika. Piecz w 180°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut. Deser wyjmij z pieca, ostudź, a potem włóż na kilka godzin do chłodziarki. Smacznego!
Czytaj też: Biszkopt z tego przepisu jest puszysty i nigdy nie opada. Kluczowa jest 1 czynność