Wkładam to do środka kotletów mielonych. Poznałam ten trik we Włoszech. Daje niesamowicie pyszne efekty, a to wszystko dzięki jednemu składnikowi.
Kotlety mielone uwielbiają prawie wszyscy, dlatego szczególnie często goszczą na naszych stołach. Czasem jednak nie wychodzą tak jakbyśmy chcieli i w efekcie są suche i zbite. Poznaj rewelacyjny patent, dzięki któremu kotlety będą wychodzić perfekcyjne za każdym razem. Kluczem jest 1 składnik, dobrze znany każdemu z nas.
Wkładam to do środka kotletów mielonych. Smak jest nie do opisania
W całym patencie chodzi o włożenie kawałka masła czosnkowego do środka kotleta. Dzięki temu będzie soczysty, wilgotny i bardziej aromatyczny. W trakcie smażenia masło roztopi się wewnątrz i uwolni tłuszcze, a czosnek podkręci smak. Poznaj przepis.
Kotlety mielone z masłem czosnkowym. Przepis
Składniki:
» 500 g mięsa mielonego
» 1 cebula
» pół kostki masła
» 2-3 ząbki czosnku
» sól, pieprz
» bułka namoczona w mleku
» 1 jajko
bułka tarta
Przygotowanie:
Pół kostki masła lekko rozgnieć widelcem, a potem dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Uformuj z masła równy prostokąt, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 15 minut. W misce umieść mięso mielone, a cebulkę posiekaj, następnie podsmaż lekko na maśle i dodaj do mięsa. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz namoczoną w mleku bułkę, następnie wyrób masę mięsną bardzo dokładnie.
Uformuj kotlety, a do ich środka dodaj pokrojone w kostkę zamrożone wcześniej masło. Upewnij się, że masło dokładnie obtoczyłeś mięsem i nie ma żadnych przecieków. Obtocz kotlety w bułce tartej, a następnie smaż z obu stron aż do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki, a mięso w środku będzie odpowiednio ugotowane.
Ten prosty trik sprawia, że kotlety mielone staną się o wiele smaczniejsze. Dzięki temu będą prawdziwą ucztą. Sprawdź przepis na pyszne buraczki do kotletów, znajdziesz go tutaj.