Poniższa receptura na ciasto bez pieczenia zainteresuje szczególnie łasuchów, którzy na co dzień nie mają czasu na długie gotowanie. Dzisiejszy deser na szybko jest pyszny i łatwy w wykonaniu. Smakuje jak popularne delicje a w dodatku idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Każdy z domowników będzie marzyć o kolejnych dokładkach.
Ciasto z masą śmietankową na biszkoptach to frykas jakich mało
Przepadasz za ciastami? Nic dziwnego, ich jedzenie to sama przyjemność. Aczkolwiek z wypiekami tak już jest, że pochłaniają niekiedy mnóstwo naszego czasu i energii. Jednak istnieją takie receptury, dzięki którym wyśmienitą słodycz można stworzyć w kilka minut. A efekt jest równie satysfakcjonujący.
Ten szybki deser smakuje jak uwielbiane ciasteczka delicje. Składa się z miękkich biszkoptów, śmietankowej masy i galaretki cytrynowej. A jakby tego było mało, całość oblana jest stopioną mleczną czekoladą. Przygotuj to ekstra smaczne ciasto dla swoich bliskich, a będą Cię nosić na rękach. Oryginalny smak sprawi im miłą niespodziankę, a prośby o kolejne porcje nie będą żadnym zaskoczeniem.
Przepis na proste ciasto bez pieczenia
Składniki:
2 galaretki cytrynowe
150 g biszkoptów podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
330 ml śmietanki 30%
tabliczka mlecznej czekolady
Opis przygotowania:
Pierwszą galaretkę rozpuść w 400 ml wrzątku, a drugą – w 1/2 szklanki. Energicznie mieszaj, aby roztopiła się żelatyna. Galaretkę rozpuszczoną w 400 ml wody ostudź.
Formę do deseru wyłóż papierem pergaminowym i umieść na dnie biszkopty. Jeśli chcesz, to delikatnie zwilż je wodą z dodatkiem soku z cytryny. Jak tylko galaretka o większej pojemności zacznie zastygać, to przyrządź krem.
Do zimnej miski wlej schłodzoną kremówkę, dodaj cukier puder i ubijaj. Do masy dodaj mascarpone i kontynuuj miksowanie. Wlej galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody – powinieneś uzyskać aksamitny i jednolity krem. Połowę tego kremu od razu rozprowadź na ciastkach w formie. Przełóż na niego zastygającą galaretkę i wyrównaj wierzch. Na stężałą galaretkę wyłóż resztę śmietankowej masy i równo rozsmaruj.
Zrób polewę czekoladową. Do rondelka wrzuć połamaną czekoladę, wlej 2 łyżki wody i podgrzewaj. Rozpuszczoną i jeszcze ciepłą masą polej wierzch deseru i odstaw go do wystudzenia. Ciasto włóż do chłodziarki na na całą noc. Smacznego.
Wiele innych, ciekawych przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziesz na naszej stronie. Przygotuj jogurtowiec zebra z malinami, szarlotkę i blok czekoladowy.