Proste ciasta lubi prawie każdy. Wystarczy połączyć kilka produktów i smakowity wypiek jest gotowy. Ewa Wachowicz zdradziła recepturę na aromatyczne ciasto kokosowe, które powstaje szybko i sprawnie. Najdłużej trawa proces obróbki cieplnej, ale później można rozkoszować się znakomitym deserem z egzotyczną nutą. Poniżej znajdziesz autorski przepis Wachowicz na puszyste ciasto kokosowe, które zaspokoi twój apetyt na słodycze.
Kokosowa słodycz umili jesienne popołudnia
Receptury Ewy Wachowicz są łatwe, a efekt końcowy robi wrażenie. Podobnie jest z ciastem kokosowym. Wystarczy poświęcić kilka chwil, aby wyczarować słodkie cudo. Taki deser z kilku prostych składników to pomysł na smaczny deser po obiedzie lub dodatek do czarnej kawy. Można też poczęstować nim gości. Oto lista produktów, które będą potrzebne do zrobienia specjału. Pod nią zamieściliśmy instrukcję wykonania – ciasto powstaje w trzech prostych krokach.
Przepis Ewy Wachowicz na puszyste ciasto kokosowe
Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru trzcinowego
250 g mąki orkiszowej
150 ml mleka
100 g miękkiego masła
100 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
łyżka masła klarowanego
tabliczka białej czekolady
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Krok 1
Utrzyj miękkie masło, a potem, nieustannie miksując, wsypuj sukcesywnie cukier. Teraz dodawaj jajka – jedno po drugim. Do jednolitej mieszanki wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, znów łącz składniki przy pomocy robota. Na samym końcu dodaj mleko i wiórki kokosowe, wymieszaj.
Krok 2
Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp mąką/bułką tartą lub włóż papierem do pieczenia i przelej do niej przygotowaną masę kokosową. Piecz deser w temperaturze 170°C przez około 45 minut.
Krok 3
Przyrządź polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj łyżkę masła klarowanego i zamieszaj. Polewę rozprowadź na zimnym wypieku, a potem posyp wierzch podprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych przepisów na pyszne desery wg Ewy Wachowicz. Polecamy krem sułtański, makowiec i szarlotkę.