Istnieje wiele przepisów na tradycyjny sernik. Dziś mamy niespodziankę dla wszystkich fanów tego specjału, którzy niezbyt dobrze radzą sobie w kuchni. Poniższa receptura na sernik to jedna z najprostszych, jaką dotychczas wymyślono. Naprawdę warto ją prześledzić, bo efekt jest oszałamiający. Klasyczny serowy deser zawsze się udaje i nie ma opcji, że pęknie czy opadnie. Poza tym jest przepyszny i rozpływa się w ustach. Zachęcamy do spróbowania.
Sernik uda się na 100%. Ten przepis będzie twoim asem w rękawie
Sernik to słodka specjalność, za którą szaleją miliony osób na całym świecie. Nic dziwnego, jest kremowy, delikatny i tak smaczny, że można jeść go bez końca.
Z rodzynkami, kokosem, czekoladą czy brzoskwiniami smakuje jeszcze lepiej. Ale nic z tego, gdy przygotowany przez nas deser okazuje się klapą. Wtedy nawet najznakomitsze dodatki go nie uratują.
Najczęstsza zagwozdka dotyczy pękania i opadania ciasta w trakcie obróbki cieplnej. Jak zapobiec takiej sytuacji? Radzimy skorzystać z tej prostej, sprawdzonej instrukcji na sernik. Pieczenie specjału nie zakończy się rozczarowaniem, tylko wieloma pochwałami od wszystkich domowników!
Przepis na najprostszy sernik, który zawsze się udaje
Składniki:
5 jajek
1 kg sera z wiaderka
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 dkg masła
szczypta soli
skórka pomarańczowa
garść rodzynek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Opis przygotowania:
Jajka ubij z cukrem i wlej do nich rozpuszczone masło, a potem dodaj partiami twaróg. Nieustannie mieszaj robotem. Później wsyp mąkę pszenną, skrobię oraz skórkę pomarańczową. Wszystko miksuj, wrzuć rodzynki i mieszaj.
Tak przygotowaną masę wlej do blachy wyścielonej papierem pergaminowym. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i piecz przez 60 minut.
Sernik po upieczeniu zostaw w otwartym piekarniku, aby wystygł. Możesz udekorować go polewą czekoladową albo cukrem pudrem.
Jak widzisz przygotowanie dobrego sernika, wcale nie jest trudne i dosłownie każdy może go stworzyć – nawet początkujący kucharz. Z tą recepturą deser zawsze się udaje.