Dzieci uwielbiają brać to ciasto do szkoły, bo jest dużo lepsze niż kupne słodycze. Mięciutkie, wilgotne i z owocami. Idealne do szkoły, ale też na każdą inną okazję.
Ciasto czekoladowe z gruszką to smak nie do opisania. Po upieczeniu jest delikatne i lekkie, a dodatek gruszki nadaje obłędnego aromatu. Sprawdź przepis poniżej.
Ciasto czekoladowe z gruszką – przepis
Składniki na formę prostokątną 22 cm:
» 3 gruszki
» 170 g masła
» 170 g mąki pszennej
» 3 duże jajka
» 40 ml mleka
» 180 g cukru
» 40 g kakao
» 2 łyżeczki cukru wanilinowego
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Mąkę, kakao, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wymieszaj w misce. Miękkie masło ubij mikserem z dodatkiem cukru na puszystą masę, następnie dodawaj po jednym jajku stopniowo. Dodawaj mąkę, a na koniec wrzuć pokrojone w kostkę gruszki.
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a potem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, do suchego patyczka. Smacznego!