Drożdżak z kruszonką to ciasto, które wydaje się być skomplikowane w wykonaniu. Ale z tym sposobem stanie się to o wiele prostsze i przyjemniejsze, a smak jest niesamowity. Poznaj przepis.
Wystarczy tylko kilka ruchów i ciasto wędruje do piekarnika bez zbędnego wyrabiania. Cały trik polega na kolejności działań podczas przygotowywania. Na początku trzeba zrobić rozczyn z drożdży świeżych, a w czasie ich wyrastania ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Wtedy wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, miksując mikserem ciasto. Poznaj przepis poniżej.
Drożdżak z kruszonką – szybki i najlepszy przepis
Składniki:
» pół kg mąki
» 40 g drożdży
» 3 jajka
» pół szklanki cukru
» 100 g masła
» 1 cukier wanilinowy
» pół szklanki mleka
Kruszonka:
» 100 g mąki
» 50 g cukru
» 50 g masła
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło w mleku na małym ogniu. Zrób rozczyn: do miski wsyp pokruszone drożdże, następnie dodaj troszkę cukru i wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki i wlej trochę ciepłego mleka z masłem, a potem wymieszaj i odstaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Jajka wbij do miski, następnie dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz zmiksuj na puszystą masę przypominającą kogel mogel. Dodaj wszystkie składniki do masy: mąkę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Miksuj lub wyrabiaj ręcznie około 5 minut, następnie odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę, cukier i zimne masło, a następnie ugnieć. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do blachy (25 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Posyp kruszonką, a potem wstaw do piekarnika – 180 stopni na około godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu możesz polać ciasto lukrem, przepis znajdziesz tutaj. Smacznego!