Jabłko świetnie pasuje do słodkich wypieków i deserów. Jest królem szarlotki i podstawowym składnikiem musów, dżemów oraz wielu innych wyrobów cukierniczych. Dziś nie będziemy ich prażyć ani rozdrabniać w inny sposób. Całe owoce zostaną wydrążone, napakowane obłędnym farszem i upieczone w piekarniku. Powstanie przysmak, który znakomicie sprawdzi się na deser. Prosta receptura, prosty skład, a efekt nie z tej ziemi.
Pachną cynamonem i rozpływają się w ustach. Koniecznie spróbuj faszerowanych jabłek
Niby pospolity deser, a jaki pyszny. Jabłka nadziewane smakołykami to zawsze świetny pomysł na coś słodkiego po obiedzie lub poczęstunek dla przyjaciół. Są soczyste, aromatyczne i pełne smaku. A wyglądają tak, że trudno oderwać wzrok. Owoców nie obieramy ze skórki, w niej dużo lepiej się prezentują. Nadzienie składa się z głównie z płatków owsianych, bakalii, miodu i cynamonu, który z jabłkami komponuje się fenomenalnie.
Przepis na pyszne jabłka faszerowane. Idealne na deser
Składniki:
2 duże jabłka
3 łyżki miodu
30 g rodzynek i orzechów
50 g płatków owsianych
2 łyżki masła
1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
Krok 1
Wsypujemy płatki owsiane do naczynia, wrzucamy rodzynki i orzechy. Dodajemy 3 łyżki miodu i łyżkę cynamonu, wszystko starannie mieszamy.
Krok 2
Jabłka zostawiamy w skórce, ale musimy je pozbawić miąższu. Wydrążone sztuki umieszczamy w formie żaroodpornej i wkładamy do wnętrza farsz. Na wierzchu kładziemy pokrojone masło.
Krok 3
Wkładamy owoce do piekarnika. W temperaturze 150°C powinny się piec przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je z urządzenia i podajemy na ciepło. Smacznego.