REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaŁączę białka z czekoladą. Goście oszaleli na punkcie tego deseru

Łączę białka z czekoladą. Goście oszaleli na punkcie tego deseru

ubita piana z białek i czekolada
fot. screen Youtube / MaryanaTastyFood / Pxhere

Gdybyś postawił na stoliku czekoladowe pianki w ozdobnych pucharach, zniknęłyby momentalnie. To prawdziwa pokusa dla wszystkich kibiców czekolady i deserów z jej udziałem. Dzięki tej unikalnej recepturze zasmakujesz czekolady w zupełnie nowym wydaniu. Zazwyczaj twardą tabliczkę trudno rozgryźć, ale od tego momentu się to zmieni. Pianka z czekoladą jest lekka jak chmurka i rozpływa się na języku. Poznaj przepis na spektakularny deser – jest idealny na wiosenne i letnie popołudnia.

REKLAMA

Czekoladową piankę stworzy dosłownie każdy. Uda się doświadczonemu cukiernikowi, jak i amatorowi, który ma dwie lewe ręce do gotowania. Poniższa instrukcja jest na tyle prosta, że każdy sobie z nią poradzi bez dwóch zdań. Natomiast efekt zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie.

Do przyrządzenia smakowitego deseru nie trzeba zbyt wielu składników, wystarczy kilka podstawowych produktów, które z zasady każdy ma w lodówce czy spiżarni. Kluczowymi są białka i czekolada. Dzięki żelatynie pianka zyska odpowiednią teksturę, a z dodatkami takimi jak cukier, kakao, śmietana, sok z cytryny będzie jeszcze smaczniejsza.

Jak zrobić lekką piankę czekoladową z białek?

Lista składników:
100 gorzkiej czekolady
białka z 4 jajek
2 łyżki śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny wieprzowej

REKLAMA

Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością chłodnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzewamy ją. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, łączymy ze śmietaną i kakao, mieszamy.

Cukier z 3 łyżkami wody gotujemy na gęsty lukier.

Białka z 4 jaj miksujemy na sztywno, bez przerwy łącząc, dodajemy pomału płynną czekoladę, ciepły lukier, żelatynę, a także sok z cytrusa. Przekładamy piankę do kilku salaterek i odstawiamy do zastygnięcia.

REKLAMA

Wskazówka:
Wielbiciele „małej czarnej” mogą dodać trochę ciemnej kawy do masy na etapie miksowania. Dzięki temu deser zyska ciekawszy smak i będzie przyjemniej pachnieć. Kawa z czekoladą łączą się znakomicie.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA