Gdybyś postawił na stoliku czekoladowe pianki w ozdobnych pucharach, zniknęłyby momentalnie. To prawdziwa pokusa dla wszystkich kibiców czekolady i deserów z jej udziałem. Dzięki tej unikalnej recepturze zasmakujesz czekolady w zupełnie nowym wydaniu. Zazwyczaj twardą tabliczkę trudno rozgryźć, ale od tego momentu się to zmieni. Pianka z czekoladą jest lekka jak chmurka i rozpływa się na języku. Poznaj przepis na spektakularny deser – jest idealny na wiosenne i letnie popołudnia.
Czekoladową piankę stworzy dosłownie każdy. Uda się doświadczonemu cukiernikowi, jak i amatorowi, który ma dwie lewe ręce do gotowania. Poniższa instrukcja jest na tyle prosta, że każdy sobie z nią poradzi bez dwóch zdań. Natomiast efekt zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Do przyrządzenia smakowitego deseru nie trzeba zbyt wielu składników, wystarczy kilka podstawowych produktów, które z zasady każdy ma w lodówce czy spiżarni. Kluczowymi są białka i czekolada. Dzięki żelatynie pianka zyska odpowiednią teksturę, a z dodatkami takimi jak cukier, kakao, śmietana, sok z cytryny będzie jeszcze smaczniejsza.
Jak zrobić lekką piankę czekoladową z białek?
Lista składników:
100 gorzkiej czekolady
białka z 4 jajek
2 łyżki śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością chłodnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzewamy ją. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, łączymy ze śmietaną i kakao, mieszamy.
Cukier z 3 łyżkami wody gotujemy na gęsty lukier.
Białka z 4 jaj miksujemy na sztywno, bez przerwy łącząc, dodajemy pomału płynną czekoladę, ciepły lukier, żelatynę, a także sok z cytrusa. Przekładamy piankę do kilku salaterek i odstawiamy do zastygnięcia.
Wskazówka:
Wielbiciele „małej czarnej” mogą dodać trochę ciemnej kawy do masy na etapie miksowania. Dzięki temu deser zyska ciekawszy smak i będzie przyjemniej pachnieć. Kawa z czekoladą łączą się znakomicie.