REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTa sałatka warzywna to skarb w mojej spiżarni. Eksplozja smaku

Ta sałatka warzywna to skarb w mojej spiżarni. Eksplozja smaku

sałatka w słoikach
fot. screen Youtube / @irenrecipes

To rewelacyjne połączenie warzyw przypadnie do gustu każdemu. Sałatka ze słoika jest wymarzonym dodatkiem do obiadu. Zamieni monotonny posiłek w fetę. Zapełnij swoją spiżarnię domowymi przetworami właśnie teraz, a za kilka miesięcy sobie podziękujesz. Lipiec i sierpień to idealna pora, by skorzystać z tego przepisu. Jest naprawdę prosty.

REKLAMA

Smak lata zamknięty w słoiku

Sałatka to miks różnych rodzajów warzyw. W jej skład wchodzą: biała kapusta, marchewka, papryka (czerwona i żółta) oraz ogórki. Zalewa powstaje z octu, oleju i przypraw. Kluczowym elementem tej kompozycji jest cebula dymka. To właśnie ona nadaje wyjątkowego charakteru przetworowi i polepsza jego smak. Gdy zamienisz dymkę na inny rodzaj cebuli, efekt będzie gorszy. Z nią właśnie nabierze mocy. Poniżej znajdziesz listę składników potrzebnych do zrobienia kolorowej i chrupiącej sałatki.

Przepis na pyszną sałatkę do słoików

Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 kg białej kapusty
5 marchewek
2 papryki żółte
4 papryki czerwone
3 cebule dymki
150 ml octu
3 łyżki soli
100 g cukru
250 ml oleju
2 liście laurowe (do każdego słoika)
po kilka ziaren pieprzu i gorczycy (do każdego słoika)

Wykonanie:
Myjemy papryki, ogórki i kapustę. Warzywa kroimy w cienkie paseczki. Z marchewki usuwamy skórkę, płuczemy i kroimy w zapałkę. Cebulę dymkę obieramy i siekamy w cienkie piórka.

REKLAMA

Składniki umieszczamy w naczyniu, solimy, mieszamy i odstawiamy. Po około 10-15 minutach odciskamy zebrany sok i wrzucamy warzywa do garnka, a następnie zalewamy je olejem i octem. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, a także cukier, czekamy pół godziny. Po tym czasie gotujemy i dusimy mieszankę przez 20 minut.

Słoiki, w których wyląduje sałatka, powinny zostać wcześniej wyparzone. Najpierw wrzucamy do nich kilka ziaren gorczycy i pieprzu, a także po 2 listki laurowe. Do środka wkładamy jarzyny i dokładnie zakręcamy naczynia. Stawiamy je na opak i studzimy.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA