To rewelacyjne połączenie warzyw przypadnie do gustu każdemu. Sałatka ze słoika jest wymarzonym dodatkiem do obiadu. Zamieni monotonny posiłek w fetę. Zapełnij swoją spiżarnię domowymi przetworami właśnie teraz, a za kilka miesięcy sobie podziękujesz. Lipiec i sierpień to idealna pora, by skorzystać z tego przepisu. Jest naprawdę prosty.
Smak lata zamknięty w słoiku
Sałatka to miks różnych rodzajów warzyw. W jej skład wchodzą: biała kapusta, marchewka, papryka (czerwona i żółta) oraz ogórki. Zalewa powstaje z octu, oleju i przypraw. Kluczowym elementem tej kompozycji jest cebula dymka. To właśnie ona nadaje wyjątkowego charakteru przetworowi i polepsza jego smak. Gdy zamienisz dymkę na inny rodzaj cebuli, efekt będzie gorszy. Z nią właśnie nabierze mocy. Poniżej znajdziesz listę składników potrzebnych do zrobienia kolorowej i chrupiącej sałatki.
Przepis na pyszną sałatkę do słoików
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 kg białej kapusty
5 marchewek
2 papryki żółte
4 papryki czerwone
3 cebule dymki
150 ml octu
3 łyżki soli
100 g cukru
250 ml oleju
2 liście laurowe (do każdego słoika)
po kilka ziaren pieprzu i gorczycy (do każdego słoika)
Wykonanie:
Myjemy papryki, ogórki i kapustę. Warzywa kroimy w cienkie paseczki. Z marchewki usuwamy skórkę, płuczemy i kroimy w zapałkę. Cebulę dymkę obieramy i siekamy w cienkie piórka.
Składniki umieszczamy w naczyniu, solimy, mieszamy i odstawiamy. Po około 10-15 minutach odciskamy zebrany sok i wrzucamy warzywa do garnka, a następnie zalewamy je olejem i octem. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, a także cukier, czekamy pół godziny. Po tym czasie gotujemy i dusimy mieszankę przez 20 minut.
Słoiki, w których wyląduje sałatka, powinny zostać wcześniej wyparzone. Najpierw wrzucamy do nich kilka ziaren gorczycy i pieprzu, a także po 2 listki laurowe. Do środka wkładamy jarzyny i dokładnie zakręcamy naczynia. Stawiamy je na opak i studzimy.