ShareInfo.plKulinariaMięso rozmrożone w 5 minut. Sprytna metoda bez użycia mikrofalówki

Mięso rozmrożone w 5 minut. Sprytna metoda bez użycia mikrofalówki

mięso w zamrażarce
fot. screen Youtube / @MashedFood

Jak błyskawicznie i bezpiecznie rozmrozić porcję mięsa? To pytanie zadaje sobie każdy domowy kucharz, który zapomniał wcześniej wyjąć jej z zamrażalnika, a przypomniał sobie o niej na chwilę przed nastawieniem obiadu dla rodziny. Co zrobić, żeby schab na kotlety czy mięso mielone na klopsiki, szybciej odmarzło? Poznaj metodę, dzięki której mięsiwo będzie gotowe do dalszej obróbki już po 5 minutach.

REKLAMA

Jak rozmrozić mięso w 5 minut? Sprytna metoda bez pomocy mikrofalówki

Wypełnij spore naczynie 1 litrem ciepłej wody o temperaturze ok. 40-50℃, dodaj do niej sól (1 łyżka) i ocet (1 szklanka), połącz roztwór. Porcję zamarzniętego mięsa zapakuj do szczelnego woreczka i zamknij go, a potem zanurz w przyrządzonej miksturze na 5 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso i użyj w kuchni.

Słona przyprawa szybciej rozpuszcza lód, a kwas zmniejsza temperaturę krzepnięcia wody. Efekt? Wołowina, wieprzowina czy drób momentalnie odmarza, nie tracąc na jakości.

Przy tym triku nie można stosować wrzącej wody. Ukrop zetnie białko mięsa, a porcja nieco odmarznie z wierzchu, ale wewnątrz nadal pozostanie twarda jak kamień.

REKLAMA

Powyższa metoda na odmrażanie mięsa skierowana jest do osób, które zapomniały wieczorem odmrozić mięso i przypomniały sobie o nim chwilę przed robieniem obiadu. Trik z roztworem solno-octowym zdecydowanie skraca czekanie, ale na co dzień warto w nieco inny sposób odmrażać mięso, najlepiej w lodówce.

Koniecznie przeczytaj ten artykuł i poznaj dokładne wskazówki dotyczące bezpiecznego odmrażania mięsa.

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA