Zastanawiałeś się, czy można jeść zielone pomidory? Podobno są wyjątkowo szkodliwe! Czy rzeczywiście, to może być prawda? Coś w tym jest bo w zielonych, czyli niedojrzałych pomidorach znajdują się solanina oraz tomatyna.
Jak informuje redakcja Wprost te związki, niekorzystnie wpływają na stan zdrowia, a nawet doprowadzają do poważnych zatruć! Im pomidor jest bardziej dojrzały, tym mniej ma tych niebezpiecznych związków. Dlatego właśnie jedzenie zielonych pomidorów na surowo oraz częściowo dojrzałych warzyw jest niebezpieczne dla zdrowia.
Nawet niewielka ilość tomatyny i solaniny może doprowadzić do problemów jelitowych lub zaburzeń neurologicznych, a w niektórych przypadkach do śmierci. Co prawda, śmierć z powodu zatrucia solaniną oraz tomatyną zdarza się niezwykle rzadko, ale jest to możliwe, głównie u dzieci, które nie ukończyły 10. roku życia.
Podobno, poddane procesowi gotowania, kiszenia lub zalane zalewą octową zielone pomidory nie są szkodliwe. Dietetycy potwierdzają ten fakt. Mimo wszystko spożywane w nadmiarze mogą szkodzić. Dlatego zielone pomidory nie powinny być podawane dzieciom, które nie ukończyły 10 lat, a także kobiety ciężarne i karmiące piersią, osoby chore na serce i nadciśnienie tętnicze, osoby, których układ pokarmowy nie funkcjonuje prawidłowo, a także osoby chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową.