REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTen pyszny deser jest prosty, ale nie każdy robi go poprawnie. Dlaczego?

Ten pyszny deser jest prosty, ale nie każdy robi go poprawnie. Dlaczego?

deser

REKLAMA

Wszyscy mamy swoje ulubione i sprawdzone przepisy na potrawy, które cieszą naszych bliskich i znajomych. Uwielbiamy desery i ciasta, które możemy wykonać szybko i prosto. Deser, o którym mowa to lava cake. Jest teoretycznie prosty w wykonaniu, lecz mimo to, nie każdy potrafi go wykonać dobrze – często czekolada nie wypływa i deser jest suchy, ale jeśli się uda, to przyniesie naprawdę duży aplauz przy świątecznym stole. Znamy odpowiedź, która sprawi, że ten rewelacyjny, czekoladowy deser wyjdzie idealnie każdemu! 

 Fondant czekoladowy – zwany inaczej lava cake. Jest to wykwintny deser czekoladowy, który z wierzchu ma lekko chrupiącą skórkę, a w środku…płynną, gorącą i przepyszną czekoladę, która wypływa po przekrojeniu!

Podaje się go z musami owocowymi (najlepiej słodko-kwaśne – wiśnie, porzeczki), bitą śmietaną, lodami waniliowymi. Takie połączenie smakuje nieziemsko, a w dodatku przepis jest prosty w wykonaniu, bo składa się jedynie z 6 składników.

REKLAMA

Jeśli chcesz zrobić lava cake to musisz mieć pojedyncze kokilki , a jeśli takich nie posiadasz to możesz wykorzystać blaszkę na babeczki + papierowe kokilki.

Fondant czekoladowy – pyszny deser, który jest prosty, ale nie każdy robi go poprawnie. Dlaczego?

Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – temperatura, czas pieczenia, zbyt krótko i słabo wymieszane składniki. To sprawia, że fondanty wychodzą zbyt suche, bez płynnego czekoladowego środka i mają grudki. Wychodzi wtedy bardziej babeczka przypominająca brownie lub niedopieczone ciasto.

Fondanty piecze się krótko – max do 8 min. Należy pilnować i obserwować wierzch lava cake – jeśli będzie już widać, że jest chrupkie, ale lekko lejące to należy od razu wyjąć je z piekarnika i odczekać 2 minuty. Pamiętaj, że deser podaje się od razu – na ciepło.

REKLAMA

Wszystko zależy także od piekarnika – każdy piecze inaczej – to wiemy wszyscy, dlatego musisz obserwować deser i być czujnym, aby w każdej chwili je wyjąć z piekarnika.

Najlepsza temperatura to 205 st. C. Składniki trzeba także dobrze wymieszać i pilnować czekolady, by się nie zwarzyła.

Przepis na lava cake – fondanty czekoladowe

deser

REKLAMA

Składniki:

» 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
» 50 g masła + do posmarowania kokilek
» 2 jajka
» 4 łyżki cukru
»  szczypta soli
» 1 łyżka mąki + do posypania kokilek

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 205 st. C.

Foremki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Jeśli używasz blaszki, to nie smaruj masłem, tylko wyłóż miejsca na babeczki papierowymi kokilkami. Czekoladę rozpuść najlepiej w kąpieli wodnej – umieść miskę blaszaną z masłem i kostkami czekolady na garnek z małą ilością wody i gotuj bardzo powoli, aż się rozpuszczą. Uważaj aby temperatura nie była za wysoka- inaczej czekolada może się zwarzyć.

 





 

Po rozpuszczeniu zdejmij miskę z piekarnika i wymieszaj na gładką masę, odstaw do lekkiego przestudzenia. Jajka wbij do miski, dodaj cukier, sól i mikserem ubij lekko na jednolitą masę. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj już drewnianą łyżką.

Dodaj do jajecznej masy roztopioną masę czekoladową i wymieszać wszystko drewnianą łyżką, aż wszystko połączy się i będzie gładką masą.

Wlej masę do foremek, kokilek i wstaw na blaszkę do piekarnika. Piecz przez około 8 minut i obserwuj. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 2 minuty. Teraz tylko trzeba delikatnie wyłożyć na talerzyki i udekorować pysznymi dodatkami!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA